Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, reacţie dură în dosarul Kovesi

Klaus Iohannis, reacţie dură în dosarul Kovesi

Klaus Iohannis, reacţie dură în dosarul Kovesi
Sursa foto: foto: presidency.ro
10 Oct 2016   •   20:26

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că decizia Senatului în cazul Legii educaţiei 'riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat', potrivit Agerpres.

Şeful statului subliniază că, în cazurile în care există indiciile unor plagiate, este nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente.

"Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă", a scris Iohannis, luni, pe Facebook.

Senatul a respins, în şedinţa plenului de luni, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale 1/2011 prin care a fost reglementată funcţionarea şcolilor doctorale şi a adoptat, în calitate de Cameră decizională, actul normativ în forma iniţială.

Potrivit raportului comisiei, modificarea Legii Educaţiei prevede crearea unui mecanism privind desfăşurarea învăţământului la nivel doctoral, clarificarea şi etapizarea acţiunilor de emitere a diplomelor şi titlurilor la nivel universitar, stabilirea atribuţiilor privind procedurile şi etica la nivelul învăţământului.

"Reanalizând legea în raport cu obiecţiile prezentate în cererea de reexaminare, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial şi respingerea cererii de reexaminare", se arată în raport.

În cererea de reexaminare, preşedintele susţinea că, deşi aparent se simplifică procedura, în fapt "se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică".

Şeful statului mai arăta că legea transmisă la promulgare modifică organizarea şcolilor doctorale (care se organizează prin hotărârea Senatului universitar/Prezidiului Academiei Române), dar şi procedura obţinerii titlului de doctor.

Iohannis explica faptul că, potrivit dispoziţiilor în vigoare din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, obţinerea titlului de doctor presupune parcurgerea mai multor etape: susţinerea tezei în şedinţă publică în faţa comisiei de doctorat; evaluarea şi deliberarea comisiei de doctorat asupra calificativului pe care urmează să îl atribuie tezei de doctorat; propunerea de către comisie a acordării titlului de doctor; înaintarea propunerii comisiei de doctorat către CNATDCU spre validare; propunerea CNATDCU adresată ministrul Educaţiei de acordare a titlului de doctor şi acordarea titlului de către ministru prin ordin.

"În urma modificărilor din legea transmisă la promulgare, comisia de doctorat va propune Senatului universitar al IOSUD acordarea titlului de doctor, Senatul va acorda acest titlu prin hotărâre, iar rectorul va elibera diploma. (...) Astfel, se ajunge în situaţia în care structura administrativă care a stabilit cerinţele de elaborare a tezei de doctorat, procedurile şi standardele de calitate şi etică profesională pentru tezele de doctorat şi care a acordat calitatea de conducător de doctorat prin atestate de abilitare este aceeaşi care acordă şi titlul de doctor", susţinea şeful statului, potrivit cererii de reexaminare.

Iohannis mai spunea că prevederile potrivit cărora IOSUD anulează diploma în baza ordinului ministrului de retragere a titlului de doctor/atestatului de abilitare contravin art. 1 alin. (6) din Legea contenciosului administrativ 554/2004 în sensul că anularea unui act administrativ intrat în circuitul civil poate fi dispusă numai de instanţa de judecată.

O altă obiecţie menţionată în cererea preşedintelui Iohannis se referea la eliminarea obligativităţii publicării tezelor pe o platformă naţională, accesibilă publicului larg, încălcându-se principiul transparenţei şi accesibilităţii.

Senatul a adoptat, în 9 mai, în calitate de Cameră legislativă decizională, OUG 4/2016 care reglementează acordarea de către universităţi a titlului de doctor. Ordonanţa a fost amendată în comisia de specialitate, iar modificările au fost aprobate de plenul Camerei superioare a Parlamentului.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close