Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, atac virulent la clasa politică: "Nu cetățenii dau lovituri de stat. Politicienii dau lovitură de stat!"

Klaus Iohannis, atac virulent la clasa politică: "Nu cetățenii dau lovituri de stat. Politicienii dau lovitură de stat!"

Klaus Iohannis, atac virulent la clasa politică: "Nu cetățenii dau lovituri de stat. Politicienii dau lovitură de stat!"
Sursa foto: Foto: presidency.ro
23 Ian 2017   •   18:02

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, că are de gând să organizeze un referendum pe tema legislației penale și a lansat mai multe atacuri împotriva clasei politice.

Președintele a participat la evenimentul „Locuri şi sunete ale Micii Uniri. Cotrocenii secolelor XVIII - XIX. De la mănăstirea Cantacuzină, la reşedinţa domnească a lui Alexandru Ioan Cuza", ocazie cu care a comparat clasa politică de la acel moment cu clasa politică din ziua de azi, care "se ocupă de grațierea propriilor dosare".

În plus, președintele a explicat că nu va accepta o altă Românie decât una curată, cu politicieni integri.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

"Ce moment de glorie pentru România, acum 158 de ani. A fost după un război care a redefinit ceea ce astăzi denumim sfere de influență. Rusia fusese trimisă mai înspre est și marile puteri au avut de rezolvat probleme regionale complicate. Evident că unii au fost pentru ca românii să își exprime voința, unirea principatelor, alții s-au opus. Ce moment frumos atunci, când românii și-au impus voința. Ce clasă politică am avut noi atunci când a început să ia ființă națiunea română. Și ce clasă politică avem astăzi. Când cei care au fost aleși să conducă țara se ocupă în mod paradoxal de cu totul alte lucruri. Ai noștri se ocupă de grațiere. Grațierea propriilor dosare."

"A fost atunci ales Cuza. Și s-a apucat de treabă. Unirea principatelor a început prin alegerea aceuluiași domnitor în ambele principate dar ea s-a înfăptuit prin ce s-a construit, prin instituțiile, autoritățile, entitățile, actele normative, care au început să pună cap la cap ce se întâmpla în Moldova cu ce se întâmpla în Țara Românească. Și astfel, unirea s-a înfăptuit prin legiferare și guvernare."

"Ce generație de politicieni am avut atunci, după Mica Unire și ce politicieni avem astăzi. O coaliție aleasă să conducă România spre dezvoltare, se ocupă de modificarea Codului Penal. Se ocupă, în mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului Penal într-un sens cel puțin discutabil - micșorarea amenzilor pentru abuz în serviciu."

"Oamenii indignați au ieșit în stradă să protesteze împotriva modificarea legislației penale. Am auzit fel și fel de aberații. Imediat după ce au ieșit oamenii în stradă, activiști, agitați și agitatori au ieșit la televiziunile obediente să explice că este o nouă mineriadă. Auzi aberație. Că este o nouă lovitură de stat. Cetățenii să dea o lovitură de stat? Nu! Politicienii dau lovitură de stat!"

"PSD și ALDE au promis bunăstare, au promis rezolvarea problemelor, au promis dezvoltare economică, au promis salarii mai mari și pensii mai mari. Oamenii, de bună credință, i-au votat. Și când au ajuns la guvernare, s-au apucat să modifice legislația penală, pentru a-și curăța dosarele lor, ale colegilor, ale celor care i-au susținut în campanie, probabil. Asta i-a adus pe oameni în stradă, dragii mei! Una  a fost promisă, alta începută! De aici indignarea românilor."

"Nu vreau nimeni să dea lovitură de stat, nu vrea nimeni să răstoarne regimul. Și Guvernul? Nu cred că a ieșit cineva pentru acest guvern, oamenii au ieșit să își strige indignarea și guvernanții ar trebui să bage de seamă. Poate totuși, cu această ocazie, a Micii Uniri, își amintesc că românii sunt un neam mândru. Românii au dreptul la o clasă politică pe măsură."

"Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime, dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu. Fiindcă atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD."

"Vorbim despre ce fel de națiune vrem să fim. O națiune puternică, cu un stat de drept, sau o națiune așa și așa. Vrem să fim o națiune comparabilă cu cea care a înfăptuit Mica Unire sau o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea? Vrem să fim o națiune, între celelalte națiuni, așa cum sunt cele europene? Sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea în corul națiunilor europene?"

"Eu îmi doresc o națiune puternică, de oameni mândri și liberi! Românii sunt mândri și liberi și îmi doresc o națiune condusă de politicieni integri, condusă de politicieni competenți. Orice altceva, pentru mine, este prea puțin. Iar pentru a obține acest lucru, pentru mine, niciun preț nu este prea mare."

----------------------------

Președintele Klaus Iohannis a fost duminică seara la protestele de la Universitate, iar după ce a vorbit cu oamenii s-a urcat în mașină, a încercat să țină pasul cu protestatarii și, ulterior, s-a retras la Cotroceni.

Președintele Iohannis le-a spus românilor adunați în Piața Universității că vrea să se schimbe legislația din România și susține că oamenii sunt, pe bună dreptate, indignați.

Câteva mii de persoane s-au adunat duminică seara în Piaţa Universităţii din Capitală, dar și în alte orașe din țară, pentru a protesta faţă de modificările care ar putea fi aduse legislaţiei penale. Protestul a fost anunţat pe reţelele de socializare. 

Articol în curs de actualizare.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close