Antena 3 CNN Actualitate La ordinea zilei: Cum își apără podgoriile de ger viticultorii străini, în vreme ce ministrul Agriculturii de la noi dă asigurări că "e mai mult bine decât rău"

La ordinea zilei: Cum își apără podgoriile de ger viticultorii străini, în vreme ce ministrul Agriculturii de la noi dă asigurări că "e mai mult bine decât rău"

2 minute de citit Publicat la 18:15 21 Apr 2017 Modificat la 18:15 21 Apr 2017
o_1be8i6511o8nccv10ccgo3qiv8.jpg
foto: Antena3

Dana Grecu a prezentat, la emisiunea „La ordinea zile”, de la Antena 3, imagini cu modul în care viticultorii din Franța își protejează podgoriile, în vreme de îngheț.

Imaginile spectaculoase, filmate în Franța, au fost publicate în contextul declarațiilor făcute de ministrul Agriculturii Petre Daea în legătură cu vremea nefavorabilă, afirmând că "este mai mult bine decât rău".

Contactat telefonic la Antena 3, Avram Fițiu, profesor Universitatea de Științe Agricole Cluj-Napoca, a explicat că și în România, în trecut, se puteau aprinde cauciucuri care, prin fumul degajat, ajutau la formarea unei paturi de fum care proteja solul de temperaturile extreme.

Acum, acest lucru nu mai este posibil în România, pomicultorii și viticultorii intrând în contradicție cu legislația de mediu de la noi din țară.

Iar veștile de la meteorologi nu sunt foarte bune. Dacă noaptea trecută a fost un aeral destul de mic cu temperaturi negative, în noaptea care vine sunt așteptate temperaturi cu minus în toată țara, cu precădere în depresiuni, unde sunt așteptate chiar și -10 grade, a afirmat Oana Păduraru, meteorolog de serviciu ANM.

În acest context, profesorul Avram Fițiu susține că, pentru copacii fructiferi, în special pentru caiși, piersici, cireși și vișini, o temperatură de -6, -8 grade Celsius va însemna un șoc teribil, iar nicio floare nu va rezista.

Cum va fi vremea în următoarele ore în România

Daea, despre starea culturilor agricole: Este mai mult bine decât rău

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat vineri la Focşani că nu se poate pronunţa deocamdată asupra efectelor negative în cazul culturilor agricole, subliniind însă că "este mai mult bine decât rău" şi "o apreciere a unui om care ştie ce vorbeşte". 

"Am spus-o şi vă mai spun: Este mai mult bine decât rău, ca să fie bine înţeles şi răstălmăcit de presă. Este o apreciere a unui om care ştie ce vorbeşte şi în acelaşi timp ştie să şi comunice ceea ce alţii doar văd şi nu înţeleg fenomenul agricol. Până la această dată nu ne putem pronunţa asupra efectelor negative, dar ne putem pronunţa asupra faptului că în solul României a intrat o cantitate de apă necesară, că în partea de sud a ţării a ajuns la capacitate de câmp, că plantele sunt asigurate de umiditatea necesară. Aşteptăm evident în zilele următoare să vedem unde au fost efecte negative, ţinându-se cont de coincidenţa între fenomenele negative şi fenofaze ce pot produce unele pagube. Le vom calcula pentru că eu niciodată nu dau decât cifre exacte. Şi neavând, vă rog, să aşteptaţi. Nu avem culturi afectate, putem vorbi de specii pomicole care pot avea unele urmări din acest punct de vedere, dar culturi nu", a explicat Petre Daea, răspunzând unei întrebări legate de pagubele înregistrate în ultimele zile din cauza fenomenelor meteo nefavorabile. 
 

×
x close