Antena 3 CNN Actualitate Legătura dintre cutremurul puternic din Arad şi seismele din Turcia. Concluzia specialiştilor INFP

Legătura dintre cutremurul puternic din Arad şi seismele din Turcia. Concluzia specialiştilor INFP

Sunt distrugeri de amploare în vestul ţării, după cutremurul puternic care a avut loc marţi seară în Arad, iar specialiştii au găsit o legătură între acesta şi alte seisme.

de Radu Tiliță    |    07 Iun 2023   •   12:55

Mai multe case au fost avariate de cutremurul care a avut 13 replici până acum. 

Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) spune că seismul a avut o intensitate de 7 în epicentru şi putea să destabilizeze și alte falii din ţară. Cutremurul a fost resimţit în toată zona de vest a României, dar şi în Ungaria şi Serbia.

Experţii INFP a anunţat, miercuri, că există legătură între acest cutremur puternic de aseară din Arad cu seismele din Turcia. 

A durat ceva timp până când mişcarea plăcilor tectonice a provocat cutremurul de marţi seara din zona judeţului Arad, a fost concluzia specialiştilor de la noi.

Citeşte şi: Ce trebuie să conţină rucsacul de urgenţă în caz de cutremur. DSU: "Ne ajută să supravieţuim 3-5 zile, după un seism major"

Marţi seară, 18 oameni au sunat la 112 ca să anunţe că locuinţele lor au fost avariate. În Arad, mai multe bucaţi din clădiri s-au desprins şi au căzut pe străzi.

Cutremurul din Arad a avut 13 replici

Cutremurul din Arad a avut 13 replici, cea mai mare având magnitudinea de 3,2 pe scara Richter. Ultima replică a avut loc miercuri și a avut magnitudinea de 2,2, potrivit directorului Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

"Au fost 13 replici. Cea mai mare replică a avut magnitudinea de 3,2 grade, iar ultima replică a fost azi de dimineață (miercuri - n.r.), având magnitudinea de 2,2 grade. 

Am primit răspunsuri și informații de la cetățeni, în funcție de răspunsurile pe care le-am primit de la cetățeni vom face o analiză privind pagubele și asocierile cu partea instrumentală pe care o avem și o deținem în acest moment", a spus directorul INFP.

Potrivit acestuia, regiunea seismică este o regiune cunoscută și în istorie şi se știe că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că seismul de marți nu este un început pentru activitatea din zona respectivă.

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs marți seara în județul Arad, în jurul orei 20:26.

Seismul a avut loc la o adâncime de 15 km. Seismologii români au informații că acest cutremur s-a simțit și în Ungaria, Croația sau Serbia.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close