Antena 3 CNN Actualitate Curtea Constituţională a amânat decizia privind legea conversiei creditelor în franci. Când se va lua hotărârea finală

Curtea Constituţională a amânat decizia privind legea conversiei creditelor în franci. Când se va lua hotărârea finală

Curtea Constituţională a amânat decizia privind legea conversiei creditelor în franci. Când se va lua hotărârea finală
23 Noi 2016   •   13:39

Update: Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat, miercuri, sesizarea Guvernului pe legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Judecătorii CCR nu au ajuns azi la nicio concluzie, ci au decis amânarea pentru data de 18 ianuarie, pentru a „aprofunda soluția și a o corela” cu soluția dată în cazul legii dării în plată, a anunțat președintele Curții, Valer Dorneanu.

Ştire iniţială: Curtea Constituţională dezbate, miercuri, sesizarea Guvernului privind legea de modificare a OUG 50/2010, prin care a fost introdusă posibilitatea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric. Este prima şedinţă a Curţii în care se discută acest dosar.

Sesizarea a fost făcută de Guvern pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării, scrie news.ro.

Executivul consideră că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.

Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării nu va intra în vigoare înainte ca magistraţii Curţii Constituţionale să verifice dacă legea respectă sau nu Constituţia.

Guvernul consideră că aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie. Pe de altă parte, spune că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaţilor anterior adoptării proiectului.

Cabinetul Cioloş a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputaţii au adoptat însă proiectul în unanimitate, fără a ţine cont de opinia Executivului.

×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close