Antena 3 CNN Actualitate Legea descentralizării: ministerele rămân fără atribuţii importante, baronii iau potul cel mare

Legea descentralizării: ministerele rămân fără atribuţii importante, baronii iau potul cel mare

Legea descentralizării: ministerele rămân fără atribuţii importante, baronii iau potul cel mare
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    22 Oct 2013   •   15:59

Descentralizarea va lăsa ministerele fără atribuţii importante, dar va transforma Consiliile Judeţene în centre de putere. Majoritatea instituţiilor care până acum erau administrate de la Bucureşti vor fi trecute în subordinea autorităţilor locale. Porturile, Metrorex sau chiar învăţământul preuniversitar vor depinde strict de Consiliile Judeţene după aprobarea legii descentralizării.


Potrivit proiectului de descentralizare, ministerele vor rămâne mai mult cu funcţii de inspecţie şi de control. Majoritatea instituţiilor din subordine vor ajunge la autorităţile locale. De exemplu, în tot procesul de învăţământ preuniversitar deciziile vor fi luate la nivel local, cu excepţia curriculumului. Tot consiliile judeţene vor administra şi palatele şi cluburile copiilor sau cluburile sportive şcolare. Singurul care rămâne la Minister este Palatul Naţional al Copiilor.

Nici Ministerul Sănătăţii nu va mai avea autoritate asuprea direcţiilor de Sănătate Publică sau centrelor de diagnostic şi tratament şi ambulatoriilor de specialitate. Autorităţile locale vor lua chiar decizii legate de distribuirea aparaturii medicale din centrele judeţene în spitalele pe care le administrează. Doar progamele naţionale vor fi în continuare finanţate de la nivel central, iar CNAS va încheia contracte cu toate spitalele şi furnizorii de servicii medicale.

Terenurile care aparţin porturilor vor fi transferate de la Ministerul Transporturilor la consiliile locale şi acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi cu instalaţiile şi clădirile administraţiilor portuare. Totuşi, finanţarea va fi asigurată în continuare şi de la bugetul de stat. Metroul ar urma să treacă şi el în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

În ceea ce priveşte cinmatografele, singurele care vor mai rămâne la Ministerul Culturii vor fi Patria, Bucureşti şi Capitol, în timp ce Mioriţa va fi păstrat de Ministerul Educaţiei. Restul vor ajunge la autorităţile locale cu tot cu direcţiile judeţene de cultură.

Ministerul Muncii va păstra, în schimb, Agenţia Naţională Pentru Ocuparea forţei de Muncă, dar va pierde agenţiile de prestaţii sociale.

Cele mai multe instituţii subordonate dispar de la Ministerul Tineretului şi Sportului. Astfel, autorităţile locale vor avea sub administrare toate bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centerele de agrement, cluburile sportive dar şi casele de cultură ale studenţilor. 
 
 
Ministerul Educaţiei 
- Învăţământul preuniversitar
- Palatele şi cluburile copiilor
- Cluburile sportive şcolare
 
Ministerul Sănătăţii
- Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică
- Centrele judeţene de aparatură medicală
- Centrele de diagnostic şi tratament
- Centre medicale şi ambulatorii de specialitate
 
Ministerul Transporturilor
- Administrarea porturilor fluviale
- Metrorex
  
Ministerul Culturii
- Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu
- Cinematografele
 
Ministerul Muncii
- Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale
 
Ministerul Tineretului şi Sportului
- Direcţiile Judeţene pentru Tineret şi Sport
- Baze sportive şi de tineret
- Tabere şcolare şi de centre de agrement 
- Casele de cultură ale studenţilor
- Cluburile sportive
 
Sursa: proiectul Legii Descentralizării
 
 

×
Subiecte în articol: descentralizare
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close