Antena 3 CNN Actualitate Locale Localitatea din România în care toţi locuitorii au un handicap şi iau ajutor social. Medicii nu au o explicaţie, dar DIICOT ar putea avea

Localitatea din România în care toţi locuitorii au un handicap şi iau ajutor social. Medicii nu au o explicaţie, dar DIICOT ar putea avea

O întreagă locaitate din România este populată cu persoane cu handicap, majoritatea nevăzători. Evident, încasează şi indemnizaţii de sprijin de la stat. Numai că doar în acte sunt bolnavi, nu şi în realitate.

Localitatea din România în care toţi locuitorii au un handicap şi iau ajutor social. Medicii nu au o explicaţie, dar DIICOT ar putea avea
Sursa foto: Getty Images I Turbo
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Oct 2023   •   14:30

O comună din Iași este plină de oameni nevăzători doar în acte. Această situație s-a dezvoltat în timp cu sprijinul unui medic care le-a emis documente de handicap.

Toți cetățenii din Perieni, județul Iași au obținut certificate de handicap prin intermediul unei doctorițe din Iași, care între timp a decedat de cancer.

Chiar și după decesul medicului, acești locuitori continuă să beneficieze de ajutoare sociale și păstrează povestea pentru a evita întrebările străinilor.

Mai mult, aceștia își desfășoară activitățile zilnice fără probleme majore, iar unii dintre ei chiar conduc diferite tipuri de utilaje, fiind cunoscuți în comunitate sub numele de „vitezomani”.

"Satul acesta este plin de orbi, dar ei, de fapt, văd mai bine ca mine. De 10 ani, de când stau în acest sat, am văzut acești oameni care au declarat că nu văd în toate ipostazele. Merg pe drum fără nicio problemă, se duc la bar și își cumpără alcool, că doar au de unde, iar unii chiar conduc. Au căruță, tractoare și mașini și toți îi știu că-s și vitezomani.

Citește și: Pregătiri intense pentru pelerinajul de la racla Sfintei Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Nu țin ei cont de nimic și se grăbesc să nu fie văzuți chiar de toți. A fost o doamnă și un domn de la Spitalul de Neurochirurgie de la Iași, care i-a ajutat să-și facă toți acte, dar femeia a murit de cancer. Însă ei au pensie permanentă și nu se mai duc la nicio comisie. S-au asigurat, cum s-ar zice”, a mărturisit o femeie din Perieni, informează BZI.

În sat trăiesc batrâni care încasează lunar până la 9.000 de lei drepturi sociale, deoarece sunt câte două persoane care beneficiază atât de pensie de nevăzător permanent, cât şi de pensie de drept. Pensia de handicap pentru un nevăzător este de 2.050 de lei lunar.

„Domnii de acolo iau câte 90 de milioane (n.r. – lei vechi, echivalentul a 9.000 de lei). Ei au amândoi pensie de nevăzător și pensiile lor de drept, care-s mari. Se lăuda Rada într-o zi la magazin că are bani cât n-are tot satul. Dar, na, noi nu am avut bani și pile să dăm pe la doctori ca să ne asigurăm bătrânețea, cum a făcut ea”, a afirmat o altă săteancă.

×
Subiecte în articol: Iași oameni nevăzători ajutor handicap
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close