Antena 3 CNN Actualitate Locale Litoralul, sufocat de gunoaie. Topul celor mai murdare plaje din Constanţa

Litoralul, sufocat de gunoaie. Topul celor mai murdare plaje din Constanţa

Turistii de pe litoral lasă zeci de tone de gunoi pe plajă în urma lor, iar cantitățile sunt în continuă creștere, spun experții. Amenzile sunt mari, dar nu se prea aplică. Iar turiştii se plâng că nu găsesc coşuri de gunoi suficiente.

Litoralul, sufocat de gunoaie. Topul celor mai murdare plaje din Constanţa
de Cătălina Buzoianu    |    26 Iul 2022   •   11:45

Ultimul top realizat de către specialiști a fost dat publicității în luna mai și acesta arăta că plaja din Constanța este cea mai murdară, urmată de cea din Jupiter și, ulterior, cea din Năvodari.

Vreau să vă povestesc ce mi s-a întâmplat în urmă cu câteva minute pe plaja din Mamaia. Încercam să realizăm acest material și am întâlnit un tânăr care și-a abandonat 3 sticle de bere, pe care, evident, le băuse ceva mai devreme, undeva între pietrele de pe dig. L-am întrebat, evident, de ce le-a abandonat acolo. Nu a avut niciun răspuns. Ne-a întors spatele și și-a văzut de drum.

Asta în condițiile în care coșul de gunoi era la aproximativ 20 de metri distanță. Nici măcar nu a avut bunul simț să se întoarcă, să le ia și să le ducă la coș, chiar și după ce i-am atras noi atenția.

Și să știți că sunt foarte multe cazuri de acest gen pe plajă. Mulți turiști vin, se bucură de soare și de mare, iar când pleacă, uite să-și ia cu ei și deșeurile provenite, sigur, în urma consumului de diverse alimente sau băuturi pe plajă.

Pentru că, da, poate să nu existe un coș lângă ei, dar asta nu înseamnă că nu-ți poți lua acele deșeuri și ulterior să le depozitezi în locurile special amenajate.

Potrivit statisticilor, cele mai multe deșeuri lăsate în urmă de către turiști sunt din plastic și aici vorbim de acele peturi, dar și de pungi, de bidoane, de găleți. De asemenea, se regăsesc foarte multe deșeuri din metal și lemn procesat, acele tacâmuri pe care le abandonează turiștii, furculițe, cuțite sau linguri din lemn pe care le folosesc unii agenți economici.

Mai grav este însă că multe dintre aceste deșeuri ajung și în apă și sunt ingerate de către pești și atunci noi, la un moment dat, o să ajungem să consumăm mai degrabă plastic decât pește, motiv pentru care specialiștii ne avertizează și ne sfătuiesc mai degrabă ca atunci când mergem la plajă să ne luăm cu noi și acei saci menajeri, iar la finalul zilei de plajă să ne punem acolo deșeurile și ulterior să le depozităm unde trebuie.

Și pentru că venit vorba de topuri, vreau să vă spun că România ocupă ultimul loc în ceea ce privește reciclarea deșeurilor în Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: Constanța
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close