Antena 3 CNN Actualitate Locale Sute de animale din Maramureș, vândute pe bani frumoși în străinătate: "Exportăm câini și pisici în Suedia, Norvegia și Danemarca"

Sute de animale din Maramureș, vândute pe bani frumoși în străinătate: "Exportăm câini și pisici în Suedia, Norvegia și Danemarca"

Exportul de câini și pisici s-a transformat într-o afacere care a explodat în Maramureș, iar sumele obținute prin vânzarea animalelor nu sunt deloc mici.

Sute de animale din Maramureș, vândute pe bani frumoși în străinătate: "Exportăm câini și pisici în Suedia, Norvegia și Danemarca"
Sursa foto: Pixabay.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Feb 2023   •   11:50

Traficul internațional cu animale s-a transformat într-o afacere care aduce sume importante de bani.

Peste 335 de câini și 48 de pisici din centrele aflate în Maramureș au ajuns în țări precum Suedia, Norvegia sau Danemarca, însă, până în acest moment, polițiștii nu au descoperit în județ afaceri ilegale cu aceste animale.

Pe de altă parte, în alte județe, oamenii legii au indentificat și au destructurat o rețea care se ocupa cu traficul internațional de animale, având documente false.

"A fost livrat, către țările comunitare, un număr de 335 de câini, dar și un număr de 48 de pisici. Exportăm, pe bani frumoși, câini și pisici în Suedia, Norvegia și Danemarca.

Citește și: Apel la umanitate în Mexic pentru o pisică Sfinx, salvată dintr-o închisoare din mâinile unei bande de infractori

De la trei animale în sus se consideră circulație comercială. Animalele sunt însoțite de documente sanitar-veterinare și pleacă din centrele de colectare, unde statusul de sănătate este adus la nivelul cerințelor țărilor unde pleacă", a spus Vasile Pop, director adjunct Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș.

Prefectul județului Maramureș spune că este necesar ca aceste centre să fie verificate, deoarece animalele pot fi crescute în condiții improprii.

"Este clar că a devenit o afacere. Sunt situații în care animalele sunt ținute în condiții improprii. Câinii sunt puși în cuști foarte mici, îi chinuie, îi țin în condiții improprii doar ca să facă pui, apoi îi vând", a spus Rudolf Stauder, prefect județul Maramureș.

Directorul DSVSA Maramureș spune că străinii adoptă animalele chiar și de la distanță, plătind sume mari pentru hrana lor.

"Câinii comunitari care se adună se castrează și se introduc în aceste centre. O parte sunt repuși în mediul natural.

Unii iau calea acestor țări, iar alții sunt adoptați la distanță și se plătesc sume importante pentru procurarea hranei și a medicamentelor", a spus Vasile Pop.

Zeci de câini au fost exportați ilegal din Hunedoara

Doi medici veterinari din județul Hunedoara sunt cercetați de polițiștii de la Direcția pentru Protecția Animalelor, după ce au trimis în Occident, în mod ilegal, zeci de câini.

În acte, animalele figurau ca fiind aduse de la un adăpost din Curtea de Argeş, ce aparţine unei asociaţii din Călăraşi, şi trecute apoi prin centrul din judeţul Hunedoara.

După verificări, polițiștii au stabilit că cele 25 de animale nu au fost cazate în adăpostul asociaţiei din Călăraşi şi nu se regăsesc în evidenţele respectivei unităţi.

×
Subiecte în articol: Maramureș export animale vii
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close