Antena 3 CNN Actualitate Locale ”Mâna se înnegrise! Mi-au zis că îi deranjez...” Mama tânărului mort după ce a ajuns la spital cu o lovitură la cot rupe tăcerea

”Mâna se înnegrise! Mi-au zis că îi deranjez...” Mama tânărului mort după ce a ajuns la spital cu o lovitură la cot rupe tăcerea

Valeriu, un tânăr de 28 de ani, a murit pe masa de operație după ce a suferit o banală fractură la cot.

”Mâna se înnegrise! Mi-au zis că îi deranjez...” Mama tânărului mort după ce a ajuns la spital cu o lovitură la cot rupe tăcerea
Sursa foto: Facebook / Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    17 Mar 2023   •   09:14

Valeriu s-a accidentat pe 8 martie, în timp ce juca fotbal. A mers de urgență la Spitalul din Vatra Dornei unde s-a constatat că a suferit o fractură la cot. Medicii au programat operația pe 15 martie și a fost internat cu 2 zile înainte.  

”Colegul a tot vorbit în somn, a tot urlat de durere și am umblat după asistente toată noaptea să îi facă un calmant. Dar este greu să dormi aici, asta mi-a spus el cu o seară înainte. Gălăgie, stres...”. 

Prietenii l-au sfătuit să meargă la un alt spital

Sunt ultimele conversații între tânărului de 28 de ani și mama sa. Înainte de ziua operației prietenii i-ar fi spus să se ducă la un alt spital, însă Valeriu a refuzat, spunând că totul este în regulă.  

”Toate analizele din preoperator și investigațiile clinice, toate au arătat starea de sănătate a pacientului respectiv. Deci nu a rezultat nicio patologie care să necesite investigații suplimentare sau să contraindice intervenția chirurgicală sau anestezia”, a declarat directorul medical al spitalului, doctorul Cristian Rusu.

Citește și: "Odihnește-te în pace, drag coleg". El este Valeriu, tânărul mort după ce a ajuns la spital cu o lovitură la cot

Medicul anestezist care a efectuat anestezia spune că nu au existat semne de alergie, însă nici nu i s-a efectuat anterior un test de alergie, pentru că nu era cazul.  

Valeriu a intrat în stop cardiorespirator după administrarea anestezicului

În momentul în care i-a fost administrat anestezicul, tânărul a intrat în stop cardio respirator. În urma manevrelor de resuscitare și-a revenit, însă a urmat al doilea, care i-a fost fatal. 

Mama tânărului spune că nu a primit nicio explicație de la medici. Dimpotrivă chiar.  

”Mi-au zis că îi deranjez. Mâna se înnegrise, deja era... Nici gipsul nu i l-au pus corect”, spune ea.  

Singurul răspuns pe care l-a primit când a întrebat disperată care a fost cauza morții, a fost că fiul ei ar fi avut probleme cu inima.  

”Au spus că au încălcat legea! Legea spune 30 de minute de resuscitare, iar ei i-au făcut o oră și jumătate. Și au încălcat legea... Deja au făcut prea mult...” spune femeia cu ochii în lacrimi.  

”Daca mi-aș cunoaște vreo vină, aș recunoaște, dar a fost un caz imprevizibil!”

Anestezistul spune însă că nu are de ce să își asume nici cea mai mică parte de vină. 

”Daca mi-aș cunoaște vreo vină, aș recunoaște, dar a fost un caz imprevizibil!”, povestește medicul anestezist Mihai Simu.

Valeriu era student la Centrul de Economie montantă și urma să își susțină teza de doctorat în această vară. 

”Având lucrări și naționale, și internaționale, era primul nostru doctor cu care ne mândream că am scos, în sfârșit, primul doctor în domeniu”, spune Radu Rey, directorul CEMONT.   

A fost resuscitat timp de 70 de minute, spun medicii

Tânărul s-a accidentat în cursul zilei de 8 martie, atunci când alunecat la o partidă de fotbal. S-a dus în acea seară la spitalul din Vatra Dornei, unde a fost diagnosticat cu fractură la nivelul cotului, iar medicii au spus că are nevoie de o intervenție chirurgicală. Pe data de 13 martie, tânărul de 28 de ani a fost internat în spital unde i s-au făcut mai multe analize și teste pentru pregătirea operației. 

Pe 15 martie a intrat în operație, iar în timpul procedurii de anestezie a intrat în stop cardiorespirator. A fost resuscitat, însă la scurt timp a făcut un nou stop cardiorespirator, din care nu și-a mai revenit. Potrivit conducerii spitalului, manevrele de resuscitare au durat circa 70 de minute. 

Medicul anestezist ar fi repezit-o pe mamă

Mama tânărului spune că, inițial, operația ar fi trebuit să aibă loc vineri, însă a tot fost amânat. Deși mai mulți cunoscuți i-au spus să meargă în altă parte, el a spus că este o operație banală și nu are rost. După incident, mama a povestit că a mers și a discutat cu medicul anestezist, care are a repezit-o și i-a spus că probabil avea o problemă la inimă și că este deranjat de atitudinea acesteia. 

La Centrul de economie montana CEMONT este doliu. Tânărul de 28 de ani era un tânăr cercetător care promitea foarte multe în domeniul său. Era doctorand și urma să susțină teza la începutul acestei veri. Directorul Centrului Radu Rey spune că este o pierdere enormă pentru cercetarea românească.  

Mama lui susține că a fost omorât

Cei care l-au cunoscut nu pot crede că a fost posibil așa ceva, atât timp cât el mergea pentru operație banală. Cu ochii în lacrimi, mama tânărului spune că fiul său a fost omorât și că nu știe ce va face mai departe. Tot ce vrea este să-și îngroape singurul fiu acasă la Grințieș, în județul Neamț. 

Femeia spune că tânărul nu avusese niciodată probleme de sănătate.  

Urmează ca în cursul zilei de astăzi să se finalizeze necropsia, lucru care va aduce mai multe răspunsuri pentru întrebările anchetatorilor. În clipa de față există un dosar penal pentru ucidere din culpă anchetat sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei. 

×
Subiecte în articol: valeriu stoilov Vatra Dornei
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close