Antena 3 CNN Actualitate Lucrarea ştiinţifică a lui Năstase, în acord cu legea. Judecători: Cele 45 de zile au fost acordate corect

Lucrarea ştiinţifică a lui Năstase, în acord cu legea. Judecători: Cele 45 de zile au fost acordate corect

Lucrarea ştiinţifică a lui Năstase, în acord cu legea. Judecători: Cele 45 de zile au fost acordate corect
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Feb 2013   •   16:33

Lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect, arată Judecătoria Sectorului 4 în motivarea deciziei de eliberare, informează Mediafax.
   
În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen.
   
Instanţa a notat în motivarea deciziei, dată publicităţii miercuri, că lucrarea ştiinţifică "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene" a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august - 24 decembrie 2012, constatând astfel că "acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale".
   
"Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)", a precizat judecătorul în documentul citat.
   
Totodată, instanţa a arătat că la momentul la care administraţia penitenciarului a luat cunoştinţă că urmează să fie elaborată lucrarea ştiinţifică, Adrian Năstase "a semnat un angajament în cadrul căruia declara că lucrarea nu va aduce atingere legii privind drepturile de autor".
   
"Pentru toate acestea, instanţa nu va primi susţinerile reprezentantului Ministerului Public conform cu care nu este îndeplinită fracţia legală, cu referire directă la caracterul ştiinţific al lucrării arătate sau la timpul alocat acesteia", a mai arătat judecătorul.
   
În legătură cu timpul alocat elaborării lucrării, care, conform susţinerilor DNA, este mai mic cu trei zile decât cel evidenţiat de caracterizare, marcat de perioada dintre 10 august 2012 (data începerii lucrului) şi 21decembrie 2012 (data când s-a dat bun de tipar), instanţa reţine că această împrejurare nu mai prezintă relevanţă la acest moment, date fiind cele statuate prin Decizia nr. 67/2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - recurs în interesul legii, publicată în Monitorul Oficial 537 din 16 iulie 2008, potrivit căreia propunerea de liberare condiţionată va fi examinată de instanţă "sub aspectul îndeplinirii tuturor condiţiilor legale, respectiv fracţie, stăruinţă în muncă şi dovezi temeinice de îndreptare, la momentul judecării acesteia, şi nu la momentul introducerii ei".
   
Adrian Năstase a avut un comportament conform "întru totul" cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat, potrivit motivării deciziei de eliberare înainte de termen a fostului premier.

În 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat şi a dat aviz favorabil.
  
 În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
 

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase Trofeul Calitatii
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close