Antena 3 CNN Actualitate Mărturia elevei care a devenit mamă la 15 ani: ”M-ar fi ajutat și o oră de educație sexuală pe semestru ca să aflu riscurile”

Mărturia elevei care a devenit mamă la 15 ani: ”M-ar fi ajutat și o oră de educație sexuală pe semestru ca să aflu riscurile”

Andreea este o adolescentă din România care a devenit mamă la vârsta de 15 ani. Aceasta a mărturisit că și-ar fi dorit să existe măcar o oră de educație sexuală pe semestru, pentru a afla care sunt riscurile la care se expune.

Mărturia elevei care a devenit mamă la 15 ani: ”M-ar fi ajutat și o oră de educație sexuală pe semestru ca să aflu riscurile”
Sursa foto: Captură Digi24
de Andreea Ştefan    |    06 Iul 2021   •   11:49

România este țara din Europa cu cele mai multe mame minore.

Anul trecut, un număr de 563 de fete sub 15 ani au rămas însărcinate.

Orele de educație sexuală în școli sunt încă un subiect controversat în România.

Andreea a povestit despre experiența sa și despre faptul că a fost norocoasă ca mama sa să o susțină în această perioadă.

Andreea a devenit mamă la doar 15 ani

”Eu am rămas însărcinată la 15 ani și nu aveam informații foarte clare și utile legat de educația sexuală, de contracepție. M-am panicat, nu știam cum să reacționez, l-am sunat pe tatăl copilului, nici el n-a știut cum să reacționeze, i-am spus apoi mamei, a fost un șoc și pentru ea.

Mi-a reproșat și mi-a spus că puteam să fiu mai atentă, că putem să-mi continui studiile, ce-o să zică lumea, că sunt tânăra... dar m-a susținut, a fost lângă mine și nu m-a abandonat sau nu m-a dat afară din casă”, a povestit ea.

Andreea are în prezent 18 ani și un copil de 3 ani. Ea a fost îndemnată de cei din jurul ei să renunțe la copil, însă nu a acceptat acest lucru.

”La maternitate când am născut mi s-a spus că de ce nu am avortat, să dau copilul spre adopție sau să-l las în spital pentru că nu voi fi o mamă bună”, a povestit adolescenta.

”Părinții mei au fost rușinați”

Presiunea celor din jur a fost una extrem de mare pentru o adolescentă care urma să devină mamă la doar 15 ani. Multă lume a criticat-o pentru decizia de a păstra copilul, dar ea nu a dat înapoi.

”Părinții mei au fost oarecum rușinați și mi-au reproșat, dar au fost lângă mine, în schimb vecinii și restul au fost foarte aspri și duri și critici în privința mea. Sarcina mi-a dat o putere și eu nu am ascultat ce au spus ceilalți. Din păcate sunt alte mame care cad în depresie, ajung la sinucidere, își abandonează copilul la tomberon”, a mai spus Andreea, citată de Digi24.

Fata a mărturisit că ar fi ajutat-o foarte mult să se facă în școli câte o oră de educație sexuală pe semestru, pentru a afla despre riscurile la care se expune.

”Pe mine m-ar fi ajutat și o oră pe lună sau pe semestru în care cineva să ne explice riscurile atunci când întreții o relație intimă cu cineva, bolile și contracepția. Doamna de biologie când vorbea de partea masculină, fetele erau scoase afară și invers”, a mărturisit Andreea.

×
Subiecte în articol: mama 15 ani
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close