Antena 3 CNN Actualitate Mărturia militarului român din Afganistan care și-a pierdut un picior după ce mașina i-a fost aruncată în aer: ”M-am trezit mort”

Mărturia militarului român din Afganistan care și-a pierdut un picior după ce mașina i-a fost aruncată în aer: ”M-am trezit mort”

După atentatele de la 11 septembrie 2001, SUA a declarat război terorismului, și a invadat Afganistanul. România a a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002. Unul dintre militarii români a văzut moartea cu ochii, dar a reușit să se ridice, și să se reinventeze, dovedind că orice este posibil dacă te lupți pentru asta.

Mărturia militarului român din Afganistan care și-a pierdut un picior după ce mașina i-a fost aruncată în aer: ”M-am trezit mort”
Sursa foto: Twitter/RevistaFT
de Alexandra Ionescu    |    11 Sep 2021   •   20:39

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

La Antena 3 a fost invitat Augustin Pegulescu, un militar român care a scăpat cu viață din Afganistan, dar s-a întors acasă fără piciorul stâng. Alți 3 colegi americani i-au murit în fața ochilor din cauza exploziei mașinii în care aceștia se aflau.

Colonelul Augustin Pegulescu a fost aruncat în aer 30 de metri, și toată lumea l-a crezut mort.

Cu ultimele puteri, el s-a târât la o distanță de 250 de metri de explozie.

A stat 321 de zile în spital.

”Ca militar sunt mândru de colegii mei din Batalionul 326 de infanterie de la Craiova, alături de care am putut să fac parte din prima misiune care s-a desfășurat în Afganistan în iulie 2002, misiune condusă de locotentul Nicolae Ion Ciucă”.

”A fost un moment de cotitură pentru mine. Atât pentru mine ca om, cât și ca militar.

După acel eveniment nefericit, viața mea s-a schimbat. Nu am mai putut să execut serviciul militar (...), a trebuit să mă readaptez.

Am încercat să îmi fac în continuare datoria.”

După toate prin câte a trecut, el a reușit să se reinventeze. Acum, lucrează cu copiii, pe care îi învață tir cu arcul.

După 22 de luni petrecute pe front, este o sursă de inspirație pentru alții, un exemplu de curaj.

El este dovada vie că o poți lua de la capăt, că poți lupta în continuare, chiar dacă pare că viața te-a pus la pământ.

La întoarcerea în țară a fost numit comandant de batalion. El a condus timp de 2 ani batalionul 32 infanterie din Timișoara.

Chiar și acum conduce centrul zonal din Timișoara.

A fost medaliat cu aur la Invictus, iar poza lui a rulat o noapte întreagă pe panourile publicitare din Toronto.

”Am încercat să demonstrăm că nu putem fi doborâți așa ușor”

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close