Antena 3 CNN Actualitate Medicul Mihai Craiu, despre boala frecvent diagnosticată la UPU în rândul copiilor: ”Este tare chinuitoare!”

Medicul Mihai Craiu, despre boala frecvent diagnosticată la UPU în rândul copiilor: ”Este tare chinuitoare!”

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la o afecțiune din ce în ce mai frecvent diagnosticată în Compartimentele de Urgență: ”Părinții care au trecut o dată prin această încercare știu că este tare chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copil”.

Medicul Mihai Craiu, despre boala frecvent diagnosticată la UPU în rândul copiilor: ”Este tare chinuitoare!”
Sursa foto: Antena 3
de Laura Dinu    |    10 Iun 2022   •   13:24

”Una dintre maladiile diagnosticate recent în mod frecvent în Compartimentul de Urgențe al INSMC este sindromul mână-picior-gură. 

Părinții care au trecut o dată prin această încercare știu că este tare chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copil... 

Maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 și enterovirus 71, conform CDC.

Apare mai ales în sezonul cald, vara și toamna și afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adulții. Dar este mai frecvent întâlnită la preșcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceștia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori și nu se protejează când strănută sau tușesc... 

Boala începe ca toate virozele cu febră și gât roșu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase și duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce crește riscul de contagiune în creșă/grădiniță.  

Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu.

Erupția tipică pe mâini și picioare apare după ce copilul este febril de 1-2 zile. Vom observa pe piele pete roșii (macule), unele vezicule (ca niște perluțe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent). 

Uneori erupția este și pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante și în gură, de unde și numele bolii.

De obicei copiii pot fi tratați acasă cu antitermice (paracetamol și/sau ibuprofen), soluție/gel de afte bucale și multe lichide. 

FĂRĂ ANTIBIOTICE!!! 

După vindecare se poate observa descuamarea pielii și rareori și căderea unghiilor (onichomadesis).

Până la urmă boala trece singură... 

Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână 

O vară liniștită!”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe o rețea socială. 

×
Subiecte în articol: Mihai Craiu
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close