Antena 3 CNN Actualitate Medicamente gratuite, dar pe bani - paradoxul cu care se confruntă bolnavii români

Medicamente gratuite, dar pe bani - paradoxul cu care se confruntă bolnavii români

Medicamente gratuite, dar pe bani - paradoxul cu care se confruntă bolnavii români
Sursa foto: Foto: www.softchalk.com
21 Iul 2010   •   23:27

E gratuit, dar pe bani. E paradoxul cu care se confruntă bolnavii care au nevoie de medicamente. Reţetele care erau gratuite când le-au luat ei au devenit pe bani când au ajuns la farmacie. Totul din cauza noului mod de compensare a medicamentelor.

De 21 de zile, e în vigoare noul sistem de compensare a medicamentelor. Şi listele au fost schimbate deja de şase ori. De trei ori numai în prima zi şi ultima dată acum două zile. Farmaciştii s-au obişnuit, dar nu şi bolnavii...

Maria Cojocare are 51 de ani si este pensionată pe caz de boala. Are o pensie de 500 de lei şi ar trebui să dea 300 pe medicamente. Şi sunt mulţi pensionari în aceeaşi situaţie. Merg la medic ca să modifice reţetele vechi în speranţa că noile medicamente pe care le vor primi sunt mai ieftine. Dar sunt situaţii în care nu mai există nimic gratuit.

?Pentru o anumită substanţă nu mai există nimic gratuit. Nici dacă schimbăm cu cea mai ieftină. Pacientul tot trebuie să plătească o diferenţă?, spune Beatrice Huştiu, farmacistă.

Aşa se întâmplă şi cu această reţetă. Pacientul a trebuit să scoată din buzunar aproape 180 de lei. Iar farmaciştii şi medicii au observat resemnare la pacienţi. Ajung în farmacie aşteptându-se să plătească mai mult. Şi fac acest lucru deoarece le e şi teamă de efectele pe care le-ar avea alte medicamente, mai ieftine, asupra stării lor de sănătate. Iar atunci când nu şi le mai permit, renunţă pur şi simplu la tratament. Aparent, un câştig pentru bugetul statului.

?Casa de Asigurări va avea mult mai mult de pierdut decât banii economisiţi prin această modalitate de compensare pentru că pacienţii care îşi vor agrava patologia pacienţii vor ajunge la spital şi costurile se vor înzeci?, susţine doctor Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

Reprezentanţii Casei de Asigurări nu au comentat această situaţie. În schimb, bolnavii au înfiinţat pe internet o pagină prin care cer eliminarea noului mod de compensare a medicamentelor.

Observator

 

 

×
Subiecte în articol: medicamente compensate
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close