Antena 3 CNN Actualitate Medicii își continuă misiunile salvatoare. De la tragedia din Apuseni, nouă vieţi au fost salvate prin transplant

Medicii își continuă misiunile salvatoare. De la tragedia din Apuseni, nouă vieţi au fost salvate prin transplant

Medicii își continuă misiunile salvatoare. De la tragedia din Apuseni, nouă vieţi au fost salvate prin transplant
Sursa foto: Foto: www.topnews.in
25 Ian 2014   •   23:18
Accidentul din Apuseni nu i-a descurajat pe medici. Chiar sâmbătă dimineaţa, patru chirugi de la Fundeni şi o asistentă au plecat la Craiova pentru prelevare a declarat coordonatorul de transplant Victor Zota.

"Să ştiţi că tragedia din Apuseni nu i-a oprit pe medici să lupte cu aceeaşi forţă pentru salvarea vieţii semenilor. De la tragedia din Apuseni, am avut trei donatori confirmaţi, doi la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi unul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. De la fiecare au fost prelevate pe rând organe precum ficat, rinichi, dar şi cornee", a declarat doctorul Victor Zota, citat de Mediafax.

Medicul a explicat că, "forţând puţin, putem spune că transplantul s-a oprit numai marţi după tragedie", pentru că, de miercuri, echipele din ATI şi-au reluat activitatea cu "motoarele în forţă". "Astfel că miercuri, am avut primul donator de la Floreasca, vineri noaptea un al doilea, iar sâmbătă chirugii au fugit la Craiova", a spus Zota, precizând că este vorba de patru chirurgi de la Fundeni şi o asistentă.

În ciuda condiţiilor meteo, cei cinci s-au urcat în ambulanţă şi au ponit spre Craiova, mergând când pe autostradă, când pe drumul vechi după ce aceasta s-a închis. Mai mult, au avut neşansa ca maşina, deşi o marcă seriosă, să se defecteze.

"S-a stricat ambreiajul. Echipajul şi echipamentul medical au fost preluaţi cu altă ambulanţă trimisă de la Piteşti până la limita cu judeţul Olt, de unde au fost preluaţi de un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă", a mai spus Zota. Până la Spitalul de Urgenţă din Craiova, medicii au mai schimbat un echipaj al ISU.

Efortul a fost făcut pentru a-i preleva ficatul, rinichii şi corneea unui bărbat în vârstă de 38 de ani, aflat în moarte clinică.

Medicul Zota aşteaptă revenirea celor cinci, astfel încât, imediat, alte echipe de chirugi să înceapă operaţiile de transplant.

"Corneea va fi lăsată la Spitalul Militar. Rinichii vor merge la bolnavi din clinica profesorului Ionel Sinescu, iar ficatul la un bolnav din clinica profesorului Irinel Popescu", a precizat el.

De la tragedia din Apuseni, nouă vieţi au fost salvate prin transplant.

 

 

 

 

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close