''Absorbiți constant de mizele imediate (probleme, dorințe, persoane dragi sau dimpotrivă) găsim tot mai rar răgazul să ne desprindem de prezent pentru a ne analiza trecutul și, mai ales, pentru a ne gândi serios la obiectivele viitoare.
Finalul și începutul de an reprezintă, totuși, pentru mulți dintre noi, o perioadă în care ne explorăm mai atent realizările din ultimele 12 luni și încercăm să ne deslușim scopurile pentru următoarele 12.
Pentru mine, anul care se încheie a adus o aprofundare a relațiilor de familie, o desprindere de partizanatele acute care macină societatea românească, o clarificare a posibilei contribuții personale la binele celor din jur și o necesară delimitare a esențialului de irelevant.
În consecință, în anul următor, pe lângă sănătatea și echilibrul interior de care avem toți nevoie, alături de familiile noastre, îmi doresc să-mi concentrez întreaga energie transpunerii în realitatea cotidiană a principiilor și valorilor doctrinei umaniste.
După mai bine de 30 de ani dedicați umanismului pragmatic, în contextul în care limitele capitalismului sunt, astăzi, general recunoscute, cred că lumea este pregătită pentru o schimbare fundamentală, pentru o trecere la nivelul la care valoarea umană intrinsecă (nu capitalul sau clasa socială) devine principalul reper al societății.
Să ne înțelegem, umanismul nu este un adversar al capitalismului ci, mai curând, o etapă istorică superioară. O consecință naturală a împlinirilor și limitelor doctrinelor politice care au marcat ultimele secole.
Asumând că drumul la idee la realitate este întotdeauna lung și că orice model social nou este întâmpinat, de multe ori, cu neîncredere sau infatuare, îmi voi dedica tot timpul de care dispun promovării umanismului pragmatic, fără nicio miză partizană. Marile obiective adună oamenii nu îi separă, fiind împlinite cu viziune integratoare, tenacitate și smerenie. Acesta este, așadar, proiectul meu pentru anul 2020. Și pentru următorii. Al vostru care este?'', a scris Dan Voiculescu pe blogul său.