Antena 3 CNN Actualitate Meseriile care vor dispărea de pe piața muncii în următorii ani. Specialiștii explică de ce oamenii vor fi înlocuiți cu roboții în anumite domenii

Meseriile care vor dispărea de pe piața muncii în următorii ani. Specialiștii explică de ce oamenii vor fi înlocuiți cu roboții în anumite domenii

Locurile de muncă care sunt acum la mare căutare vor dispărea în următorii 25 de ani, avertizează o companie americană de tehnologie. Meserii precum contabili, muncitori în construcții sau lucrători agricoli vor fi inlocuite cu cele de designeri de avatari robotici, ingeri biomedicali și genetici sau analiști în securitate cibernetică.

Meseriile care vor dispărea de pe piața muncii în următorii ani. Specialiștii explică de ce oamenii vor fi înlocuiți cu roboții în anumite domenii
Sursa foto: Pexels
de Claudia Simion    |    22 Iul 2020   •   09:30

Angajatorii spun că oamenii vor fi înlocuiți cu roboții fiindcă aceștia din urmă sunt mai productivi, nu își dau demisia și nu au nevoie de concediu.

Specialiștii atrag atenția că aceste joburi clasice vor fi înlocuite în următorii ani și că oamenii vor fi nevoiți să de adapteze noilor cerințe. Aproximativ 10% dintre locurile actuale de muncă vor fi automatizate în următorii 10 ani și va fi nevoie de oameni inteligenți care să știe cum să programeze roboți.

Avertismentul specialiștilor în tehnologie

Bogdan Badea, CEO eJobs, a explicat de ce sunt mai eficienți roboții comparativ cu oamenii. "Sunt acele meserii care pot fi replicate de o mașină sau de un program, software, cel mai bun exemplu ar fi zona de contabil primar care în anumite segmente a fost înlocuit. O mașină poate să lucreze 24 ore, un angajat nu. Și o mașină se poate strica, dar nu își poate da demisia. Practic ai un angajat care e 24 din 24, 7 zile din 7 la dispozitia ta și nici nu cere concediu".

Gabriel Petrea, director adjunct Politehnica din București, spune că tehnologia nu va duce la un șomaj masiv, ci va ajuta oamenii să se reorienteze spre alte domenii.

"Tehnologia va intra foarte mult în zona medicală, fie că vorbim de telemedicină, inginerie genetică, uitați-vă cât de mult se investește acum pentru găsirea unui vaccin, ai nevoie de tehnologie și inginerie medicală pentru a produce acest vaccin. Și agricultura e un domeniu de viitor. Dacă România nu își dezvoltă agricultura și nu ajunge la o agricultură tehnologizată, n-o să fim competitivi. La fel: chimia, biochimia, materialele inteligente. Niciodată dezvoltarea tehnologică nu a dus la șomaj masiv, ci la reorganizare, recalificare și oamenii care și-au pierdut un loc de munca într-un anumit domeniu s-au recalificat și au găsit oportunități în alte părți", a explicat Gabriel Petrea.

×
Subiecte în articol: locuri de munca joburi roboti
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close