Antena 3 CNN Actualitate Metoda simplă prin care şoferii îşi pot recupera permisele de conducere în instanţă

Metoda simplă prin care şoferii îşi pot recupera permisele de conducere în instanţă

Metoda simplă prin care şoferii îşi pot recupera permisele de conducere în instanţă este la îndemâna oricărui român care este amendat sau lăsat fără permis pentru contravenţiile comise în trafic.

Metoda simplă prin care şoferii îşi pot recupera permisele de conducere în instanţă
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Alin Tarnovschi    |    15 Sep 2021   •   15:25

Metoda simplă prin care şoferii îşi pot recupera permisele de conducere în instanţă sau pot obţine anularea unei amenzi are o singură condiţie şi anume ca şoferul amendat să semneze procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

Înainte ca procesul-verbal să fie semnat, şoferul trebuie să îi dicteze poliţistului să noteze la rubrica menţiuni că nu este de acord cu sancţiunea.

Astfel, şoferii trebuie să demonstreze în instanţă că poliţistul nu a avut dreptate, plecându-se de la prezumţia de temeinicie şi legalitate a procesului-verbal.

Jurnaliştii de la adevarul.ro au oferit mai multe exemple prin care şoferii au reuşit să îşi recâştige permisul de conducere sau să obţină anularea unei amenzi.

În instanţă, atunci când nu există probe din partea şoferilor, respectiv în cazul în care este cuvântul poliţistului împotriva cuvântului şoferului, judecătorul dă crezare poliţistului.

Metoda simplă de recuperare a permiselor de conducere în instanţă

Totuşi, în multe situaţii, şoferii au reuşit să anuleze procesele-verbale cu ajutorul unui martor care le-a susţinut versiunea prin metoda "nu este nimic real".

Astfel, în faţa instanţei, şoferul contravenient se prezintă cu un martor care să susţină că menţiunile trecute în procesul-verbal sunt adevărate.

Concret, martorul susţine varianta şoferului care a notat în procesul-verbal că poliţistul s-a înşelat atunci când l-a amendat sau i-a reţinut permisul de conducere.

Un astfel de caz este cel al unei femei din Timişoara, care a fost amendată şi lăsată fără premis pentru că vorbea la telefon şi nu a acordat prioritate de trecere unui pieton. Şoferiţa a contestat în instanţă procesul-verbal şi, în primă fază, a pierdut.

Totuşi, la apelul judecat la Tribunalul Timiş, instanţa i-a dat câştig de cauză

"Este adevărat că abaterea săvârşită de petentă a fost constatată la faţa locului personal de agentul de poliţie legal abilitat în acest sens, agentul de poliţie percepând în timp real abaterea săvârşită, prin propriile simţuri (ex propriis sensibus), precum şi faptul că o atare constatare este în esenţă suficientă pentru a crea prezumţia de legalitate a procesului verbal întocmit. Cu toate acestea, în condiţiile în care apelanta-petentă a dat dovadă de consecvenţă în declaraţii, relatând aceeaşi versiune a evenimentelor încă din momentul sancţionării sale contravenţionale, iar tribunalul apreciază starea de fapt expusă de aceasta ca fiind credibilă, rezultă că în cauză s-a creat cel puţin o îndoială relativ la săvârşirea faptelor reţinute, aşa cum sunt acestea incriminate în normele legale invocate, precum şi la vinovăţia petentei", se arată în sentinţa definitivă a Tribunalului Timiş.

×
Subiecte în articol: permis de conducere
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close