Antena 3 CNN Actualitate Mii de locatari plătesc facturi umflate cu 50% la căldură, cu toate că au repartitoare

Mii de locatari plătesc facturi umflate cu 50% la căldură, cu toate că au repartitoare

Mii de locatari plătesc facturi umflate cu 50% la căldură, cu toate că au repartitoare
Sursa foto: Foto: Video News
16 Dec 2010   •   21:57

Consumi puţin, plăteşti mult! Asta e lecţia pe care o învaţă iarna aceasta cei care au repartitoare de căldură. Luna aceasta, oamenii s-au trezit cu facturi cu 50% mai mari pentru căldură, deşi consumaseră la fel sau chiar mai puţin decât în luna precedentă. Creşterea fantastică are însă o explicaţie cât se poate de simplă. Din condei a fost schimbat modul în care se calculează valoarea căldurii consumate de catre cei cu repartitoare.

La Federaţia Asociaţiilor de Propietari s-au adunat zilele acestea sute de plângeri numai din Bucureşti. Din ţară au mai venit alte câteva mii. Toate de la oameni nemulţumiţi că şi-au pus repartitoare de căldură ca facturile să le scadă, dar s-au trezit cu ele majorate.

Plângerile vin din blocurile unde nu s-au numărat ţevile şi caloriferele comune, adică cele instalate la subsol sau pe holuri. În aceste imobile, locatarii vor avea sume înscrise în facturi la capitolul "cheltuieli comune" mai mari şi cu 50%. Asociaţiile de proprietari trebuie să inventarieze şi repartitoarele de prin apartamente si să trimită numărul către firmele care le-au instalat.

Dacă asociaţiile nu fac asta, "pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie, când sunt consumuri mari de energie termică, din totalul valorii facturii, 30% se calculează ca fiind cheltuieli comune şi se împart la toată lumea", susţine Mircea Matei, preşedinte ANRSC.

Creşterea facturii are o explicaţie simplă. Şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare a dat posibilitate firmelor care se ocupă de repartitoare să schimbe felul în care calculează facturile. A dat o normă prin care nu mai lasă de luna aceasta asociaţiile să calculeze după bunul plac consumul de căldură de pe scara blocului şi lasă firmele care răspund de repartitoare să facă asta.

"Această normă, elaborată de către noi, impune un principiu. Respectiv, atât cât consumi şi beneficiezi de confort termic, trebuie să plăteşti. (...) Se determină totul pe baza unor formule care se aplică într-un program de calcul, într-un program de calculator", mai spune Mircea Matei.

Creşterea facturilor o vor simţi din plin cei din oraşele unde gigacaloria nu mai e subvenţionată.

Facturi umflate la căldură




×
Subiecte în articol: facturi căldură
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close