Antena 3 CNN Actualitate Minerii blocaţi în subteran ies la suprafaţă. Ei sunt hotărâţi să continue protestele, după ce timp de 11 luni nu şi-au primit banii

Minerii blocaţi în subteran ies la suprafaţă. Ei sunt hotărâţi să continue protestele, după ce timp de 11 luni nu şi-au primit banii

Minerii blocaţi în subteran în Valea Jiului au decis să revină la suprafaţă după o săptămână de protest în galerii.

Minerii blocaţi în subteran ies la suprafaţă. Ei sunt hotărâţi să continue protestele, după ce timp de 11 luni nu şi-au primit banii
Sursa foto: Hepta
de Gabriela Mladin    |    22 Feb 2021   •   18:38

Decizia vine după acordul semnat luni la Bucureşti. Documentul prevede plata restanţelor salariale şi a altor forme de susţinere financiară în datele de 25 şi 26 februarie şi plata salariilor din februarie şi martie în decursul lunii viitoare.

"Toţi vor ieşi din mină. Sunt circa 80. Toţi cer să fie întâmpinaţi de familii. Mă duc să le anunţ familiile", a declarat la Antena 3 Marius Miron, unul dintre minerii mesageri, care au ţinut legătura cu protestatarii din subteran. 

Miron a făcut acest anunţ luni, în jurul orei 18.30. Tranzitul prin mină şi ascensiunea la suprafaţă durează aproximativ 30-40 de minute.

Pe parcursul celor 7 zile în care minerii s-au blocat în subteran, circa 20 de protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale şi au ajuns la spital.

Corespondentul Antena 3 Gabriela Mladin a transmis că, deşi au decis să suspende forma extremă de protest prin auto-blocare din subteran, minerii din Valea Jiului sunt decişi să continue acţiunile de protest la suprafaţă, pentru a se asigura că situaţia care a declanşat evenimentele recente nu se va repeta.

Protestul minerilor: consecinţa unor plăţi amânate 11 luni

Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele după ce plăţile le-au fost întârziate 10 - 11 luni. Este vorba de plata transportului către şi de la locul de muncă, de bonurile de masă de circa 100 de lei pe lună şi de ajutorul de încălzire.

Aceste plăţi nu au mai fost făcute în ultimele 11 luni iar sumele restante s-au acumulat. Însă picătura care a umplut paharul şi a determitat peste 100 de oameni să protesteze în subteran şi alte câteva mii la suprafaţa a fost neplata salariului pe ianuarie.

Lipsiţi de aceşti bani, oamenii s-au văzut, practic, fără mijloace de subzistenţă.

Acesta este acordul semnat la Bucureşti

Minerii blocaţi în subteran la Lupeni au cerut să vadă documentul şi au ameninţat că, în caz contrar, intră în greva foamei.

Acordul (poate fi consultat aici) menţionează, într-adevăr, plata salariilor restante pe ianuarie, a ajutorului de încălzire şi a salariilor compensatorii pentru cei pensionabili în data de 25 februarie. În 26 februarie, ar urma să fie plătite restanţele aferente tichetelor de masă şi sumele pentru transportul la locul de muncă.

Documentul mai arată că sumele aferente creanţelor salariale din februarie şi martie vor fi plătite pe 5 şi pe 20 martie.

Hârtia este semnată de ministrul muncii, Raluca Turcan, de liderii de sindicat Alin Sîn şi Dumitru Fornea şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu.

Marius Miron, minerul care ţine legătura cu cei blocaţi în subteran, a declarat pentru Antena 3.

"Mi-au spus să le transmit celor de la suprafaţă că dacă astăzi, până diseară, nu vor avea hârtia, zece mineri vor intra în greva foamei.  Când le-am transmis mesajul (cu rezultantul negocierilor de la Bucureşti), am crezut că vor ieşi afară. Dar la sfârşit, când mi-au cerut hârtia, n-am avut ce să le dau!", a spus el.

Un miner de la Lupeni a fost luat cu ambulanţa, înainte ca acordul de la Bucureşti să ajungă la cei blocaţi în subteran

Unul dintre minerii blocaţi în subteran la mina Lupeni a fost scos şi luat cu ambulanţa cu puţin timp înainte de ora 18. El a fost transportat la spitalul din Petroşani, spun surse Antena 3.

El prezenta ameţeli şi insuficienţă respiratorie. Incidentul s-a petrecut exact înainte ca minerii mesageri de la suprafaţă să coboare în subteran cu acordul negociat şi semnat la Bucureşti de liderii de sindicat, ministrul muncii şi administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

În urma negocierilor de luni, ministrul muncii, Raluca Turcan, le-a cerut celor blocaţi în subteran să oprească protestul. Însă cei din subteran au cerut să vadă acordul, ca primă condiţie pentru a înceta protestul şi a nu intra în greva foamei.

Ei spun că nu au încredere în declaraţiile făcute de ministrul Raluca Turcan.

"Acel miner a aşteptat să vadă acordul scris. N-a mai apucat să se bucure de rezultat şi a ajuns la spital", a transmis corespondentul Antena 3 Gabriela Mladin.

×
Subiecte în articol: mineri Valea Jiului
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close