Antena 3 CNN Actualitate Mineriada putea fi oprită în 1990. Dezvăluirile cutrămurătoare despre plecarea minerilor în Capitală

Mineriada putea fi oprită în 1990. Dezvăluirile cutrămurătoare despre plecarea minerilor în Capitală

Mineriada putea fi oprită la Craiova, pe 13 iunie 1990, spune răspicat jurnalistul Ioan Spânu, care s-a aflat pe peronul gării din Craiova, chiar în noaptea plecării minerilor spre Capitală.

Mineriada putea fi oprită în 1990. Dezvăluirile cutrămurătoare despre plecarea minerilor în Capitală
de Mirabela Vasile    |    14 Iun 2020   •   08:50

Acesta este convins că cineva a pus la cale acest eveniment sângeros, despre care aflat că se pregătea cu o lună înainte.

Mai mult, cei care au făcut mineriada posibilă au fost recompensați, în loc să fie sancționați.

Ion Spânu era în urmă cu 30 de ani, la începutul carierei sale, scriind primele articole la ziarul Situația. Povestește că a auzit pentru prima dată despre posibilitatea chemării minerilor în București, cu mult înainte de 13 iunie.

Se vorbea despre asta în Piața Universității, acolo unde a stat multe zile.

Trenurile se pregăteau la Petroșani

”Se vorbea despre prelungirea Pieței Universității și după alegerile din 20 mai. Toți spuneau, dacă nu se găsește Piața, în mod sigur Ion Iliescu va chema minerii.

După care, în ziua de 13, când s-a intervenit în forță, în Piața Universității și am văzut la televizor toate evenimentele de la televiziune, din București, de la Ministerul de Interne, atunci, eram la noi la redecție, la Situația, s-a zis: E clar, vor veni minerii. Nu știu cine exact cine a spus prima dată.

S-a aflat că se pregătesc trenurile la Petroșani. Deci ăsta e momentul în care certitudinea era clară, vor veni!”, a spus Spânu, pentru Antena 3.

De la Petroșani la București, trenurile cu mineri, treceau obligatoriu prin Craiova. Știind asta, Spânu, alături de un coleg, au decis să meargă în gară.

Curentul oprit în gară, minerii au început revolta. Erau urlete teribile

”Am venit aici în gară, așteptând să vină trenurile. Era în jur de 10 jumate, 11. Era noapte. Exact pe peronul acesta, aici erau trenurile cu mineri. Nu avaem să știm mare lucru. Cert e că aici era o agitație teribilă.

La un moment dat, s-a oprit curentul în gară. Era un întuneric extraordinar, se oprise curentul și nimeni nu înțelegea de ce.”, a mai adăugat jurnalistul.

Atunci ar fi început revolta minerilor.

”Se auzeau niște urlete teribile. Ei au bănuit atunci că se oprește curentul ca să nu plece mai departe. Se scanda - Moarte intelectualilor - Apoi a venit curentul și trenurile au plecat.” a spus Spânu.

La scurt timp însă aveau să afle motivul întreruperii curentului în gară.

Dacă nu era repornit curentul, Mineriada nu ar mai fi avut loc

”Ion Manucu a venit de acasă, pentru că și el aflase că trenurile se pregătesc la Petroșani. El a zis că trenurile de la Craiova nu vor pleca. El răspundea de rețeaua de energie electrică de la regionala CFR. El, personal, a întrerupt curentul. Directorul general l-a amenințat cu pușcăria. Dacă Gheorghe Dobre, n-ar fi repornit curentul electric, Mineriada n-ar fi avut loc.”, a mai declarat Spânu.

×
Subiecte în articol: mineriada
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close