Antena 3 CNN Actualitate Cum se apără Ministerul Sănătăţii după ce Corpul de Control al premierului a sesizat Parchetul în scandalul accesării datelor despre vaccinări

Cum se apără Ministerul Sănătăţii după ce Corpul de Control al premierului a sesizat Parchetul în scandalul accesării datelor despre vaccinări

Ministerul Sănătăţii a reacţionat, vineri, după ce Corpul de Control al prim-ministrului a anunţat că a sesizat Parchetul în urma verificărilor întreprinse în legătură cu accesarea datelor din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări.

Cum se apără Ministerul Sănătăţii după ce Corpul de Control al premierului a sesizat Parchetul în scandalul accesării datelor despre vaccinări
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    09 Apr 2021   •   17:02

Astfel, Ministerul Sănătăţii susține că informațiile din Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) accesibile instituției "nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date".

Potrivit Ministerului, "baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind publică, iar consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară".

În comunicatul Ministerului se mai afirmă că "în cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil".

Ministerul susţine că a solicitat acces doar la datele din RENV care "puteau fi considerate publice"

ORNISS este abrevierea pentru Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, instituția care acordă certificate de acces la informațiile cu caracter secret de stat.

"Ministerul Sănătății a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidențial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic și care puteau fi considerate publice", concluzionează documentul ministerului condus de Vlad Voiculescu.

Corpul de control al premierului sesizează Parchetul după verificările la Ministerul Sănătății

Corpul de control al Prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea - Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), se arată într-un comunicat al instituţiei din subordinea lui Florin Cîţu.

Conform sursei citate, accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: centre de vaccinare, Direcții de Sănătate Publică, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Sănătății (MS), Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

Investigaţia Corpului de Control a relevat următoarele aspecte:

  • În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.
  • Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.
  • La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).


Potrivit concluziilor Corpului de control, "regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003, deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese".

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close