Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Turismului schimbă legea după tragedia de la Ferma Dacilor. Metoda prin care pensiunile vor fi certificate de acum

Ministerul Turismului schimbă legea după tragedia de la Ferma Dacilor. Metoda prin care pensiunile vor fi certificate de acum

Ministrul Economiei și al Turismului, Radu Oprea a solicitat schimbarea metodei prin care pensiunile vor fi certificate.

Ministerul Turismului schimbă legea după tragedia de la Ferma Dacilor. Metoda prin care pensiunile vor fi certificate de acum
Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Dec 2023   •   11:02

Ministrul Economiei și al Turismului, Radu Oprea, a afirmat joi, la Digi24, în legătură cu tragedia de la Ferma Dacilor, că "permisiunea de funcționare nu intră în atribuțiile Ministerului Turismului", care doar atestă un standard de calitate, precizând că instituția nu are responsabilitatea verificării aspectelor legate de construcție.

Totodată, Oprea a explicat că a solicitat modificarea legislației, astfel încât pensiunile să nu mai fie certificate fără autorizații.

Cum vor funcționa de acum pensiunile

"Ministerul Turismului certifică un standard, o calitate a serviciilor pe care le primești când vorbim de o stea, două, trei și așa mai departe, sau de margarete, în cazul pensiunilor, detalii care se regăsesc în documentele pe care administratorii unui astfel de hotel le transmit către minister", a explicat ministrul.

Citește și: Prețul pentru o noapte de cazare la pensiunea Ferma Dacilor. Profitul pe care l-a avut complexul turistic care a ars în Prahova

Acesta a mai spus că certificarea unui standard, cum este legislația astăzi, presupune ca în momentul solicitării de a fi certificat de către minister să depui o documentație unde singura conexiune cu partea de construcție, de stabilitate, de siguranță, este solicitarea de a veni cu înregistrarea de la Registrul Comerțului.

"La Registrul Comerțului administratorul sau acționarul unei companii, întreprinderi înregistrate trebuie să facă declarații pe propria răspundere că se conformează la regulile de mediu, de securitate la incendiu, sanitar veterinar, după caz, depinde de activitate.

Restul, toate celelalte documente pe care le solicităm țin de acest standard pe care îl găsești într-o cameră”, a mai spus el.

Care sunt ”certificările” date de minister

În ceea ce privește Ferma Dacilor, în 2017 a fost o primă solicitare la Ministerul Turismului pentru trei stele.

"Solicitarea o face administratorul, acționarul, cel care are puterea de a reprezenta societatea comercială, care este proprietarul acelei capacități de cazare.

Citește și: Expert tehnic, despre tragedia de la Ferma Dacilor, pensiunea din Prahova care a luat foc: "S-au generat niște erori umane"

Nu am văzut solicitarea și documentele, doar nota de informare trimisă de cei din departamentul turism, din direcția turism, din minister.

În notă mi se spune că au solicitat, și în conformitate cu legea eliberăm acest certificat provizoriu cu o valabilitate de maximum 90 de zile.

În acest interval trebuie să se deplaseze cei din direcția de control să verifice că sunt îndeplinite acele condiții solicitate.

Noi verificăm standardul de calitate al camerei respective. Standardul presupune că la o cameră cu patru stele, de exemplu, trebuie să ai un număr de prosoape, un număr de paturi, perne, pături, o suprafață.

Acestea sunt certificările pe care le dăm noi, ca minister. Nimic altceva în plus. Nu ține de construcție, de stabilitatea inclusiv la incendiu. Acestea sunt parte integrantă a autorizației de construire”, a mai declarat Oprea.

El a mai adăugat că ISU are o responsabilitate foarte clară în a verifica acest lucru.

A solicitat modificarea ordinului de ministru

"Astăzi am solicitat să fie modificat ordinul de ministru. Încă nu mi-a ajuns la mapă, ca să-l semnez, dar îl voi semna astăzi, cel târziu mâine dimineață, prin care se introduc, suplimentar față de cerințele care existau, să fie prezentată autorizația de construire, care are ca parte componentă și autorizația la incendiu, unde e cazul, și în cazul celor care există, pentru că sunt și alte tipuri de campare, să fie un certificat de la cadastru, care să arate exact și explicit destinația pe care o va urma, astfel încât să avem o legătură și între celelalte instituții de control ale statului român și certificarea pe care o dăm noi, referitoare la standard”, a mai spus el.

Totodată, referindu-se tot la pensiunea Ferma Dacilor, ministrul a mai spus că a primit o amendă de 40.000 de lei în 2017, pentru că funcționa fără o astfel de certificare.

×
Subiecte în articol: Ferma Dacilor pensiuni
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close