Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Agriculturii, după ce a vizitat fermierii: "Vom relua programul 'Tomata' să nu mai fim dependenți de produsele din import"

Ministrul Agriculturii, după ce a vizitat fermierii: "Vom relua programul 'Tomata' să nu mai fim dependenți de produsele din import"

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, alături de premierul Nicolae Ciucă, a vizitat astăzi o fermă de creștere a puilor și o fabrică de nutrețuri combinate. Urmare acestui demers s-a ajuns la o concluzie: fermierii români au nevoie de ajutor ca să se dezvolte, altfel încât să nu mai fim dependenți de produsele din import.

Ministrul Agriculturii, după ce a vizitat fermierii: "Vom relua programul 'Tomata' să nu mai fim dependenți de produsele din import"
Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    29 Noi 2021   •   21:38

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care României le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Una dintre aceste vizite a avut loc astăzi la o fermă de creștere a puilor și o fabrică de nutrețuri combinate.

„Am discutat despre principalele provocări și probleme pe care le întâmpină fermierii, precum și despre modalitățile concrete de remediere a acestora. Am vrut să văd o companie care gestionează întregul lanț de producție a cărnii de pasăre, plecând de la cultivarea cerealelor, producția de furaje pentru asigurarea unei alimentații sănătoase și controlate a păsărilor, reproducție, creșterea puilor, abatorizare, tranșare, ambalare și distribuție la nivel național și internațional.

 „Fermierii români au nevoie de ajutor ca să se dezvolte"

Fermierii români au nevoie de ajutor pentru ca atât legislația, cât și mecanismele de finanțare să le permită dezvoltarea afacerii, în beneficiul consumatorului român, precum și pentru a le deschide oportunitățile oferite de Piața Unică europeană. Pentru a reuși acest lucru, avem nevoie de previziune și proiecte pe termen mediu și lung, coerență în procesul de planificare și o stabilire a priorităților. Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc", a precizat prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă după ce a vizitat fermierii români, potrivit Mediafax.

„Vom relua programul 'Tomata' "

Întrebat ce măsuri are pentru fermierii care fac faţă cu greu valurilor de scumpiri la energia, gaze, hrană animale, ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a precizat: 

„Este un bulgăre de zăpadă care se rostogolește de ceva timp şi aceste scumpiri sunt cele care ne îngrijorează şi pe care le avem în vedere astfel încât măsurile cu care vom veni să diminueze aceste costuri. Pe lângă intervențiile punctuale în materie de energie, gaze care deja au fost luate şi probabil vom veni şi cu alte măsuri în sprijinul IMM-urilor şi direct a fermierilor sunt modalități de susținere a sectoarelor pe care trebuie să le implementăm astfel încât preţurile resimțite să se simtă mai puţin. Vom relua programul tomata şi vom susţine acele legume care arată un deficit în piaţa românească în anumite perioade, astfel încât să le furnizăm românilor legume şi produse romanești, astfel încât să nu mai fim dependenți de cele din import", a spus ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu la Antena 3. 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close