Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Educației, planuri pentru creșterea numărului de profesori la sate: ”Două modalități pe termen scurt și una pe termen mediu și lung”

Ministrul Educației, planuri pentru creșterea numărului de profesori la sate: ”Două modalități pe termen scurt și una pe termen mediu și lung”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că are în vedere trei planuri pentru a crește numărul de cadre didactice în mediul rural. Sorin Cîmpeanu a vorbit despre „două modalități pe termen scurt și una pe termen mediu și lung”.

Ministrul Educației, planuri pentru creșterea numărului de profesori la sate: ”Două modalități pe termen scurt și una pe termen mediu și lung”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    08 Iul 2021   •   23:18

„Sunt două modalități pe termen scurt și una pe termen mediu și lung. Pe termen scurt prin alocări diferențiate către mediul rural, lucru pe care l-am început anul ăsta – pentru prima dată am avut componenta materială a costului standard per elev crescută mult mai mult în mediu rural decât în mediul urban – a doua cale ar fi cea a digitalizării educației, a accesului pe care copiii din mediul rural l-ar putea avea în sistem sincron la orele predate de către profesori din marele centre urbane care încurajează performanța. Modalitatea pe termen lung este condiționată de nivelul de dezvoltare a zonei rurale, așa încât să fie o variantă viabilă pentru absolvenții de învățământ superior care să se relocheze”, a spus ministrul Educației pentru B1.

Corectarea la examene, digitalizată de anul viitor

Ministrul Educației a anunțat în urmă cu o săptămână modificări majore în corectarea lucrărilor de la examenele naționale și în evaluarea rezultatelor, începând de anul viitor.

Lucrările elevilor de clasa a VIII-a vor fi scanate chiar în sala de examen, în fața candidaților, după ce profesorii supraveghetori vor aplica pe foi un cod unic de identificare, pentru ca apoi lucrările elevilor să fie corectate online, “de către evaluatori care nu pot comunica între ei”, a declarat ministrul Educației pentru Edupedu.

Aceeași procedură de corectare online a lucrărilor va fi aplicată, de anul viitor, și la Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și la Bacalaureat, dar aici doar prin pilotare, a precizat ministrul. În plus, colectarea datelor se va face la nivel de item.

Digitalizarea se va realiza prin fonduri din PNRR, a spus ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a descris cum se va desfășura corectarea digitalizată a examenelor:

„Scanarea lucrărilor s-ar putea face chiar în sala de examen, în prezența candidaților și s-ar atribui un cod unic de identificare, iar lucrările ar fi corectate online, subliniez: de către evaluatori care nu pot comunica între ei.

După care introducerea pe itemi a punctajului de către evaluatori îți generează automat și calculul notelor și sistemul este acela care va decide automat recorectarea, dacă diferențele sunt mai mari de jumătate de punct.
Evaluarea la contestații cred că ar trebui să fie totuși pe lucrarea fizică, dar doar la contestații.”, a explicat Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.
 

 

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close