Antena 3 CNN Actualitate Motivul pentru care România nu poate amplasa eoliene în Marea Neagră: Ministerul Energiei nu știe cine ar trebui să concesioneze suprafețele marine

Motivul pentru care România nu poate amplasa eoliene în Marea Neagră: Ministerul Energiei nu știe cine ar trebui să concesioneze suprafețele marine

Niculae Havrileț, director și expert în Ministerul Energiei, a declarat astăzi că motivul pentru care investitorii nu pot instala turbine eoliene offshore în România este acela că nu se cunoaște cu exactitate care este instituția care ar trebui să concesioneze companiilor suprafețe sau terenuri din Marea Neagră pentru acest tip de activitate.

Motivul pentru care România nu poate amplasa eoliene în Marea Neagră: Ministerul Energiei nu știe cine ar trebui să concesioneze suprafețele marine
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    28 Iun 2021   •   22:50

„România are un potenţial foarte mare de instalaţii eoliene offshore, vorbim de mii de MW. Banca Mondială ne oferă sprijinul de a plăti o consultanţă externă pentru a avea o lege specială, aşa cum există în alte ţări, precum Marea Britanie, Danemarca, Polonia.

Considerăm că trebuie să ştim exact cine şi cum concesionează terenurile sau suprafaţa marină. În România nu avem o instituţie care să gestioneze activitatea de concesionare a fundului mării pentru aceste activităţi. Nu ştim, pentru că, la rândul său, Secretariatul General al Guvernului a încheiat un contract de consultanţă pentru a stabili modalitatea de gestionare a acestui teritoriu de sub suprafaţa marină. Când SGG va finaliza această acţiune, probabil vom vedea, va fi definită instituţia care să gestioneze zona respectivă", a explicat Havrileţ la conferinţa "Energia postcoronavirus".

Investitorii văd potențialul eolian care există în Marea Neagră și au un interes mare în această sferă, a mai spus expertul.

 „Este clar interesul marilor producători de energie eoliană pentru această zonă în România, aici trebuie să aduc aminte că şi Hidroelectrica are planul de 300 de MW, interese care vin de la mari companii din Europa, Verbund, de exemplu, care vor o asociere cu Hidroelectrica, sau companii care au lucrat în Danemarca sau Germania în aceste zone, să investească şi să ne arate tehnologia în acest tip de activităţi".

 

×
Subiecte în articol: Marea Neagrã eoliene România
Parteneri
x close