Curtea de Apel Constanţa a admis vineri seară cererea DNA de instituire a măsurii arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile pentru Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, decizia pronunţată fiind executorie, transmite Agerpres.
Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Nicuşor Constantinescu, a fost preluat vineri după-amiază din Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, de jandarmi, în baza unui mandat şi a fost adus cu ambulanţa la Curtea de Apel fiind prezentat instanţei pentru a fi audiat în cazul cererii de arestare preventivă, formulată de DNA.
Procurorul Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanţa, a cerut vineri în instanţă înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv pentru Nicuşor Constantinescu, deoarece acesta nu s-a prezentat la termenele succesive de judecare a cauzei în care este acuzat de abuz în serviciu pentru subfinanţarea activităţii Centrului Militar Zonal.
Joi, 19 mai, preşedintele suspendat al CJ Constanţa a fost supus unei intervenţii chirurgicale în Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, potrivit directorului medical dr. Mihnea Avram.
În referatul prin care se solicită înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive, procurorul arată că, de la data de 29 martie 2016 până în prezent, inculpatul Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit de la toate termenele de judecată, cu rea credinţă, motivând că este nedeplasabil ca urmare a unei intervenţii chirurgicale la un picior, pentru a cărei recuperare s-a internat la Sanatoriul Balnear Techirghiol.
'Instanţa de judecată chiar a încercat să îl audieze pe inculpat în incinta sanatoriului, dar acesta din urmă nu a fost de acord. Deşi inculpatul pretindea că nu se putea deplasa, până în prezent acesta a părăsit de mai multe ori Sanatoriul Balnear Techirghiol pentru a-şi rezolva diverse probleme personale. De exemplu, la data de 14 mai 2016, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a participat la sărbătorirea a 25 de ani de la absolvirea facultăţii, implicându-se foarte activ în organizarea evenimentului respectiv prin: invitarea şi cazarea unor persoane, stabilirea numărului participanţilor, angajarea unei formaţii care să asigure fondul muzical etc. Mai mult, într-o publicaţie locală au fost publicate ulterior fotografii realizate în aula facultăţii în care inculpatul apare poziţionat pe unul dintre cele mai de sus rânduri ale sălii. Din referatul procurorilor se desprinde concluzia că, în perioada respectivă, inculpatul Nicuşor Daniel Constantinescu a fost perfect capabil din punct de vedere fizic să se deplaseze în afara sanatoriului balnear atunci când interesele personale i-au dictat-o, însă a refuzat de mai multe ori să se prezinte în instanţă pentru a participa la procedura în cadrul căreia chiar el a insistat să fie audiat, urmărind cu rea credinţă tergiversarea cauzei', se arată în referatul DNA.
Ştirea iniţială:
Nicușor Constantinescu a ieşit vineri seara din sala de judecată a Palatului de Justiţie din Constanţa unde a fost transportat de o echipă medicală cu targa în cursul după-amiezii. În aşteptarea deciziei magistraților Curții de Apel referitoare la solicitarea procurorilor DNA de arestare, Nicuşor Constantinescu a făcut câteva declaraţii presei.
"Am avut tensiunea peste 20 tot timpul procesului. Mi-au făcut şi nitroglicerină ca şi alaltăieri şi în declaraţia pe care am dat-o am dezminţit toate declaraţiile făcute de acelaşi procuror Andrei Bodean de la DNA Constanţa care m-a arestat în acelaşi dosar acum doi ani şi care în permanenţă a încercat să inducă în eroare pe toată lumea, inclusiv pe judecători'', a spus preşedintele CJ Constanţa.
Acesta a spus ce va face dacă va fi arestat.
Rad Tudor a comentat, în ediţia de vineri a emisiunii La ordinea zilei, imaginile care arată umilinţa la care a fost supus Nicuşor Constantinescu de procurorii DNA.
"Nu cred că am mai văzut astfel de imagini să fie dus cu ambulanţa şi apoi cu targa în faţa completului de judecat. Înţeleg că Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut numeroase sesizări că Nicuşor Constantinescu se sustrage obligativităţii de a se prezenta în faţa judecătorului în faza de cercetare în care se află. Dacă poate fi demonstrat faptul că Nicuşor Constantinescu s-a internet în mod intenţionat ca să nu se prezinte în faţa justiţiei trebuie prezentate aceste probe, pentru că pe afirmaţii şi pe probe nu mai crede nimeni. Dacă omul este într-adevăr bolnav serios eu cred că o audiere a sa pe patul de spital era mai firească. Adică, într-un stat democratic nu văd să duci bolnavul la judecător, ci să se ducă judecătorul pe patul de spital, dacă se poate, să-l audieze acolo - cu mascaţi, cu nemascaţi, cu arme. Şi cu arme laser, dacă e nevoie. Altfel, situaţia asta de a aduce un om cu targa în sala de judecată ne dă senzaţia că se poate merge şi mai departe", a spus Radu Tudor.