Antena 3 CNN Actualitate Nicuşor Dan confirmă prezenţa ţânţarilor care pot transmite virusul West Nile: "Există ţânţarul, dar nu există persoane îmbolnăvite"

Nicuşor Dan confirmă prezenţa ţânţarilor care pot transmite virusul West Nile: "Există ţânţarul, dar nu există persoane îmbolnăvite"

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a confirmat existenţa în Bucureşti a ţânţarilor purtători de virus West Nile, însă înfirmă că ar exista cazuri confirmate de infecție, până în acest moment.

Nicuşor Dan confirmă prezenţa ţânţarilor care pot transmite virusul West Nile: "Există ţânţarul, dar nu există persoane îmbolnăvite"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    23 Iul 2021   •   11:25

"Tocmai pentru că au fost întârzieri, ritmul pentru tratament va fi mai mare. În anii trecuţi erau 7 tratamente pentru ţânţari, acum se vor face 14 şi acum suntem la al 5-lea.", a declarat Nicuşor Dan.

"Atât Institutul Cantacuzino cât şi noi avem acele capcane pentru ţânţari care ne pot spune care sunt speciile care circulă în anumite zone ale Bucureştiului şi faţă de sesizările de la Institut privind zona Eroilor şi zona Crângaşi, am identificat acolo.

Există ţânţarul, da, dar nu există persoane îmbolnăvite. Ca să fim precişi

Această monitorizare este permanentă şi atâta timp cât populaţia persistă, tratamentul este intens pe ei.

Au fost 2 constatări, una in zona Crângaşi, una la Eroilor. În fiecare din aceste zone am fost preponderent pe parcuri, de exemplu în Cişmigiu şi zonele adiacente. Asta a început deja de alaltaieri", a mai precizat edilul.

Ţânţari purtători de virus West Nile, depistaţi în Capitală. Autoritățile sunt în alertă

Autoritățile sanitare au descoperit existența unor țânțari purtători de virus Wet Nile în București. Dată fiind zona în care a fost făcută descoperirea, a fost transmisă Primăriei Generale solicitatea de luare a unor măsuri urgente în zona Eroilor - Universitate, care include parcurile Izvor şi Cişmigiu, dar şi în alte zone verzi.

Primăria Municipiului București, prin Compania Eco-Igienizare, a intensificat, încă de miercuri, 21 iulie, tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care s-a semnalat prezența virusului West Nile, anunță un comunicat al instituției.

Zonele respective sunt Splaiul Independenței, zona cuprinsă între Eroilor și Universitate, parcurile Cișmigiu și Izvor, cartierul Crângași, potrivit Mediafax.

PMB ține legătura zilnic cu Direcția de Sănătate Publică București (DSPMB), iar până la această dată nu au fost confirmate cazuri de transmitere a acestui virus către populație.

Totodată, Compania Municipală Eco Igienizare a devansat începerea celui de-al cincilea tratament de combatere a țânțarilor, (din cele 14 tratamente programate pentru anul acesta) și acționează în toate parcurile din Capitală: Herăstrău, Cișmigiu, Carol, Tineretului, Parcul Circului, Parcul Floreasca, Parcul Național, Parcul Alexandru Ioan Cuza, etc. Campania se desfășoară zilnic, de la periferia Capitalei către centru, până la acoperirea tuturor zonelor din București.

De asemenea, în zilele următoare, acțiunea de dezinsecție se va desfășura, conform planificării, în toate cartierele Capitalei, pe aliniamentele stradale, pe spațiile verzi dintre blocuri, pe spațiile verzi ale instituțiilor subordonate PMB (spitale, cimitire, etc.), precum și în rețelele de termoficare aparținând Companiei Municipale Termoenergetica, mai adaugă primăria.

Ce simptome ai după infecţia cu West Nile

Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

În 80% din cazuri, persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate, se recomandă vizita la medic, pentru că există risc de meningită. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile nu conţine informaţii referitoare la cazuri de infectare cu virusul West Nile pentru anul acesta şi nici pentru anul trecut, ultima raportare fiind din 2019.

Potrivit acesteia, în perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost inregistrate 66 cazuri de infectare cu virusul West Nile, din care 18 în Bucureşti. În acelaşi interval, la nivel naţional s-au inregistrat opt decese, unu dintre acestea fiind în Bucureşti.

×
Subiecte în articol: Nicușor Dan tantari west nile Virusul
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close