Antena 3 CNN Actualitate Noi reguli pentru şoferii români în Codul Rutier şi o definiţie mai clară pentru intersecţia cu sens giratoriu

Noi reguli pentru şoferii români în Codul Rutier şi o definiţie mai clară pentru intersecţia cu sens giratoriu

Codul Rutier a fost modificat de Guvern, iar printre noile modificări se numără noi reguli, dar şi o definiţie mai clară pentru intersecţia cu sens giratoriu.

Noi reguli pentru şoferii români în Codul Rutier şi o definiţie mai clară pentru intersecţia cu sens giratoriu
Sursa foto: Profimedia Images
de Alin Tarnovschi    |    22 Feb 2023   •   13:55

Codul Rutier a fost modificat pe 17 februarie 2023, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România.

Noul regulament adoptat de Guvern a adus mai multe schimbări, printre altele și unele legate de regulile de circulație aplicabile în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu.

Schimbarea referitoare la intersecţia cu sens giratoriu a fost adusă în noul regulament "având în vedere dificultățile de ordin practic generate ca urmare a interpretării neunitare a dispozițiilor legale privind circulația în sensul giratoriu, dar și pentru o mai bună precizie legislativă, se impune definirea noțiunii de intersecție cu sens giratoriu, precum și stabilirea regulilor de circulație aplicabile".

Drept urmare, Codul Rutier prevede acum faptul că intersecţia cu sens giratoriu reprezintă o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Citeşte şi: Codul Rutier, modificare importantă pentru şoferii români. Permisul de conducere poate fi retras

Mai mult, noul regulament prevede că, în cazul intersecţiilor cu sens giratoriu, şoferii români trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Alte reguli prevăzute în Codul Rutier actualizat se referă la posibilitatea ca poliţiştii rutieri să poată dispune retragerea permisului de conducere în cazul şoferilor care refuză să fie testaţi pentru alcool sau substanţe interzise.

De asemenea, poliţiştii de frontieră au de acum posibilitatea să verifice baza de date cu permise de conducere a Ministerului de Interne, la fel ca poliţiştii rutieri.

×
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close