Antena 3 CNN Actualitate ?Noii Golani? protestează în capitală. Marşul nu a primit avizul de a trece prin faţa casei lui Iliescu

?Noii Golani? protestează în capitală. Marşul nu a primit avizul de a trece prin faţa casei lui Iliescu

?Noii Golani? protestează în capitală. Marşul nu a primit avizul de a trece prin faţa casei lui Iliescu
Sursa foto: Noii Golani
13 Iun 2010   •   10:29



Protest astăzi în Capitală! Reprezentanţii Asociaţiei 21 Decembrie şi membrii Organizaţiei Noii Golani ies în stradă pentru a comemora victimele mineriadei din 1990. Aproximativ 200 de oameni vor mărşălui din Piaţa Universităţii până în cartierul Primăverii. Edilul Sorin Oprescu nu le-a dat aviz manifestanţilor să treacă şi prin faţa casei lui Ion Iliescu. 

Iniţial, marşul urma să aibă loc pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Romană - Calea Dorobanţi - strada Jean Monnet - Bulevardul Primăverii.

Dar pe ultima sută de metri, protestul nu a mai primit autorizaţie din partea municipalităţii pentru strada Jean Monnet, unde locuieşte fostul preşedinte Ion Iliescu.

"Noi nu putem să întelegem de-aici altceva decât faptul că telefoanele de noapte încă funcţionează, iar domnul primar respectă ordinele de a-l proteja pe Iliescu, vinovatul pentru morţii şi răniţii din acele zile", a declarat Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie.

Chiar şi fără aprobare, manifestanţii susţin că vor respecta traseul iniţial, pe motiv că acesta ar fi primit aprobare din partea forţelor de ordine.

Jandarmeria Capitalei anunţa zilele trecute că la protest au voie să participe doar membrii Asociaţiei 21 decembrie, şi nici nicidecum grupul "Noii Golani" .

Decizia a fost luată după ce, în urmă cu trei zile, mai mulţi membri ai grupării au făcut scandal la Romexpo, unde Ion Iliescu îşi lansa o carte.

Cine sunt Noii Golani

Grupul "Noii Golani", din care fac parte tineri români şi basarabeni, s-a format în urmă cu patru ani, la Bucureşti. Scopul declarat a fost să le dea o lecţie politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului. Scandalurile legate de numele grupării s-au ţinut însă lanţ. Ultimul incident a avut loc joi, la Romexpo, unde Ion Iliescu îşi lansa o carte.

În 2006, mai mulţi studenţi ai unor facultăţi din Bucureşti au decis să înfiinţeze un grup care să le reprezinte interesele.

Iniţial, au optat să lupte pentru recunoaşterea Basarabiei ca pământ românesc. Şi asta după ce denumirea unui liceu româno-francez din Chişinău a fost schimbată în...liceul moldo-francez.

De atunci şi până acum, au organizat mai multe campanii şi au participat la diverse proteste. Multe dintre ele au degenerat în scandaluri. Iar Ion Iliescu a fost deseori ţinta lor de atac.

Ultimul incident a avut loc la Romexpo, unde fostul preşedinte îşi lansa o carte.

Acelaşi tânăr amendat pentru tulburarea liniştii publice la Romexpo a făcut scandal şi anul trecut, la aniversarea lui Ion Iliescu.

Însoţit de câţiva colegi, el a aprins lumânări şi i-a adus cadou fostului şef de stat, un tricou negru, pe care era scris "vinovat de crimă".

În 2009, la comemorarea victimelor mineriadei în Piaţa Universităţii, a fost din nou nevoie de intervenţia forţelor de ordine.

Costumaţi în mineri, membrii organizaţiei Noii Golani au încercat să redea o scenă care s-ar fi petrecut la mineriada din 1990: mineri care loveau studenţi - ceea ce a stârnit revoltă din partea Asociaţiei Victimelor Mineriadei.

Scandaluri au fost şi în Parlament. În 2008, liderul asociaţiei "Noii Golani" l-a insultat pe senatorul PSD, Nicolae Şerban, pe care l-a numit "comunist", "nesimţit" şi "lacheu" al lui Iliescu.  George Simion asistase la dezbaterile din Senat pe tema ordonanţei CNSAS.

Antena 3

Foto: Antena 3

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close