Antena 3 CNN Actualitate Noile măsuri anti-COVID au fost adoptate! Ce se întâmplă cu românii care se întorc în țară. Anunțul de ultim moment al autorităților

Noile măsuri anti-COVID au fost adoptate! Ce se întâmplă cu românii care se întorc în țară. Anunțul de ultim moment al autorităților

Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit luni în ședință, după ce săptămâna trecută au apărut informații că autoritățile ar pregăti noi restricții, pe fondul creșterii alarmante și repetate a numărului de infectări cu COVID-19.

Noile măsuri anti-COVID au fost adoptate! Ce se întâmplă cu românii care se întorc în țară. Anunțul de ultim moment al autorităților
de Adrian Iclozan    |    05 Oct 2020   •   21:15

"Cetățenii care vin din țări cu indice de risc mai ridicat decât al țării noastre pot aduce un test negativ realizat în ultimele 48 de ore (pentru a evita carantina, n.r.). Cei care vin pentru mai mult de 3 zile intră în carantină pentru14 zile, cu posibilitatea ca în cea de-a 8-a zi să facă un nou test, iar dacă testul este negativ iar pacientul este asimptomatic, acesta să iasă din carantină. Ceilalți rămân în carantină pe durata celor 14 zile", a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Potrivit listei cu așa-numita zonă galbenă, persoanele care vin în România din Marea Britanie, Spania, Franța, Belgia, Danemarca, Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria dar și din SUA trebuie să intre în carantină timp de 14 zile, la domiciliu sau în locația declarată.

În plan intern, Nelu Tătaru a precizat în ce condiții se poate dispune plasarea în carantină a unei localități din România: trebuie ca indicele de infectări cu coronavirus, cumulat în ultimele 14 zile, să ajungă la valoarea de 3 la o mie de locuitori iar măsura carantinării se va dispune doar pentru "focarele constituite". 

Peste o rată de infectări cumulată de 1,5 la mie autoritățile au prerogativa de a închide restaurantele și cafenelele. 

Anterior ședinței, s-a speculat că se vor pune în discuție restricții, atât pentru cetățenii europeni care vin în România, cât și pentru românii care se întorc din țări în care a crescut considerabil numărul de infectări.

Până la jumătatea lunii octombrie, când se va reanaliza prelungirea stării de alertă, autoritățile sanitare centrale urmează să pună presiune pe factorii de decizie locali, tot în vederea impunerii de restricții.

×
Parteneri
Ce faci când expiră cardul de sănătate? Valabilitatea lui a fost prelungită în pandemie
x close