Antena 3 CNN Actualitate Numele lui Traian Băsescu apare în dosarul de mită al medicului sirian Mohamad Yassin

Numele lui Traian Băsescu apare în dosarul de mită al medicului sirian Mohamad Yassin

Numele lui Traian Băsescu apare în dosarul de mită al medicului sirian Mohamad Yassin
Sursa foto: Foto: Agerpres
10 Apr 2015   •   08:45

Numele lui Traian Basescu apare în dosarul doctorului Yassin, implicat in eliberarea jurnaliştilor români din Irak. Yassin s-ar fi laudat că poate interveni la fostul preşedinte, la care se referea folosind un apelativ, pentru a-l scapa de închisoare pe Omar Hayssam.

Băsescu neagă că ar fi avut o relaţie cu Yassin dincolo de episodul răpirii jurnaliştilor.

Doctorul Yassin este arestat preventiv pentru trafic de influenţă, după ce Hayssam l-a denunţat că i-ar fi cerut o şpagă de două milioane de euro in schimbul promisiunii de eliberare.

Din interceptarile procurorilor reiese faptul ca Mohamad Yassin i-ar fi promis lui Omar Hayssam că îl poate scoate din închisoare, printr-o intervenţie la Traian Basescu.

"Încă de la momentul primei întrevederi cu cei doi denunţători se vorbeşte despre relaţia strânsă pe care inculpatul Yassin Mohamad pretinde că ar fi avut-o cu Traian Băsescu, relaţie care s-ar fi stricat din cauza înstrăinării în baza unor procuri a imobilelor pe care Omar Hayssam i le-ar fi transmis inculpatului Yassin Mohamad. În ciuda acestei deteriorări a relaţiei, inculpatul a pretins că în urmă cu o zi l-a sunat pe acesta de ziua lui. Apelativul cu care interlocutorii îl identifică pe cel la care se referă este „..." (N.R: anonimizat de procurori) şi, deşi inculpatul Tahli Fadel a pretins în declaraţia dată în faţa procurorului că nu ştie despre cine este vorba, martorul denunţător menţionează în mod expres că este vorba despre Traian Băsescu", se arată în motivarea procurorilor.

Desi procurorii au ţinut la secret apelativul celui la care se refereau Yassin şi Hayssam, se pune, totuşi, întrebarea dacă nu cumva apelativul este "profesorul", aşa cum i se spunea lui Traian Basescu în scandalul răpirii jurnaliştilor din Irak.

"Cu ocazia discuţiilor ce au loc între Omar Hayssam şi inculpatul Tahli Fadel, acesta din urmă face afirmaţii din care rezultă că s-ar fi apelat la .... în vederea îmbunătăţirii situaţiei juridice a condamnatului Omar Hayssam. Inculpatul Tahli Fadel afirmă că este necesar ca persoana condamnată Omar Hayssam să aibă răbdare, aceasta fiind voinţa celui cu privire la care se foloseşte apelativul „..." (N.R: anonimizat de procurori). Din succesiunea replicilor rezultă, contrar declaraţiei inculpatului Tahli Fadel, că acesta cunoaşte cine este cel cu privire la care se foloseşte acest apelativ", mai scriu procurorii in motivare arestarii .

Într-un interviu televizat, Băsescu a spus că relaţia cu Mohamad Yassin a încetat după episodul răpirii jurnalistilor.

Legatura dintre Yassin si Traian Basescu este una veche, asa cum spunea şi ghidul jurnaliştilor in Irak, Mohamad Munaf, într-un interviu acordat în exclusivitate la Antena 3.

Medicul sirian pe care Traian Bsescu l-a trimis personal să negocieze eliberarea jurnaliştilor răpiţi în Irak a fost arestat preventiv în urmă cu câteva zile. Mohamad Yassin a fost denunţat chiar de teroristul Omar Hayssam, care susţine că acesta i-ar fi cerut 2 milioane de euro, să-l scape de închisoare.

Procurorii au cerut arestarea lui Yassim pe care îl acuză că a pretins această sumă pentru a face rost de documente medicale false, care ar fi dus la eliberarea lui Hayssam.  

×
Subiecte în articol: Omar Hayssam
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close