Antena 3 CNN Actualitate Obiectul periculos ţinut de români în sertare care le poate afecta sănătatea

Obiectul periculos ţinut de români în sertare care le poate afecta sănătatea

Peste 40 de milioane de încărcătoare stricate de telefon mobil sau ieşite din uz în casele românilor. Potrivit Asociaţiei RESPO DEEE, acestea au compoziţie elemente periculoase care pot afecta sănătatea oamenilor şi a mediului înconjurător.

Obiectul periculos ţinut de români în sertare care le poate afecta sănătatea
de Georgiana Adam    |    15 Sep 2022   •   20:57

Peste 40 de milioane de încărcătoare de telefon mobil, ce nu mai sunt folosite, se află în casele românilor, acestea având în compoziţie elemente periculoase care pot afecta sănătatea oamenilor şi a mediului înconjurător, dar si resurse preţioase precum cupru, argint, aur sau aluminiu, ce pot fi reciclate şi refolosite pentru producţia de noi echipamente, arată Asociaţia RESPO DEEE.

"Prin ieşirea din uz, încărcătoarele devin deşeuri de echipamente electrice şi electronice ce ar trebui colectate şi oferite spre reciclare, pentru a nu afecta mediul înconjurător şi pentru a susţine economia circulară", informează Asociaţia, potrivit ziare.com

La acestea se adaugă aproximativ 22 de milioane de telefoane mobile vechi, nefolosite sau stricate, însă păstrate în sertarele românilor, care nu au luat până acum drumul reciclării.

"În ultimii 30 de ani, piaţa comunicaţiilor mobile s-a dezvoltat într-un ritm alert în România. Consumatorii au achiziţionat şi schimbat un număr considerabil de telefoane mobile, precum şi încărcătoare noi, atunci când cele anterioare s-au defectat.

Acest comportament a făcut ca, în prezent, să existe, conform estimărilor noastre, peste 40 de milioane de încărcătoare stricate sau ieşite din uz în casele românilor.

Încărcătoarele de telefon generează anual 51.000 de tone de deşeuri, potrivit asociaţiei.

Asociaţia RESPO DEEE pune la dispoziţie recipiente gratuite (cutii sau containere de diverse dimensiuni), care pot fi comandate telefonic la 0 800 800 21 sau online pe site-ul său. Odată livrate, aceste recipiente vor putea fi umplute cu deşeurile de echipamente electrice şi electronice pe care dorim să le oferim spre reciclare.

Odată umplute, cutiile pot fi duse personal la centrele de colectare apropiate, sau se poate comanda telefonic preluarea acestora de către colectorii autorizaţi. Toate aceste facilităţi sunt puse la dispoziţie în mod gratuit.

×
Subiecte în articol: obiect periculos sertare încărcătoare
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close