Antena 3 CNN Actualitate Oficial brazilian: Armata a descoperit rămăşiţele unui avion în largul unei insule

Oficial brazilian: Armata a descoperit rămăşiţele unui avion în largul unei insule

Oficial brazilian: Armata a descoperit rămăşiţele unui avion în largul unei insule
Sursa foto: Avion
02 Iun 2009   •   15:44
Update: Un oficial brazilian a declarat marţi că forţele armate braziliene au descoperit rămăşiţele unui avion la aproximativ 650 de kilometri de insula Fernando de Norohna, fără a se putea confirma încă dacă este vorba despre aeronava Airbus A330, anunţă AFP. Purtătorul de cuvânt al armatei aeriene braziliene, Jorge Amaral, a declarat că printre resturile găsite "se numără şi un scaun".

Cotidianul italian La Stampa anunţa în urmă cu câteva ore că avionul Airbus A 330, dispărut luni, a fost descoperit de o navă franceză. Potrivit presei braziliene, citată de italieni, echipajul cargoului Douce France a raportat că a descoperit ceea ce par a fi resturi din avionul dispărut luni de pe radare. Descoperirea a fost făcută în largul coastelor senegaleze, într-o zonă unde un pilot brazilian a declarat că a văzut nişte dâre portocalii, posibile urme de flăcări, la ora la care se presupune că s-a produs accidentul. Informaţia nu a fost confirmată încă de oficialii Air France.

La rândul său, guvernul senegalez a declarat că a fost descoperită în apele sale teritoriale o epavă a unui avion car ar putea fi avionul Airbus dispărut luni.

O româncă se află printre persoanele aflate la bordul avionului Airbus al companiei Air France, care a dispărut, luni dimineaţă, deasupra oceanului Atlantic. Datele de identificare ale româncei au fost transmise de autorităţile franceze prin intermediul Consulatului de la Paris şi au ajuns la Ministerul de Interne.

Autorităţile au făcut public numele femeii. Este vorba despre Violeta Băjenaru. Părinţii sunt din Buzău şi au fost anunţaţi deja de Ministerul Afacerilor Externe. Femeia lucra în Franţa şi revenea la Paris după un schimb universitar în Brazilia.

Între timp, şi zona catastrofei a fost localizată între coastele braziliene şi cele africane. Specialiştii şi autorităţile sunt de părere că şansele ca cei peste 200 de pasageri să mai fie în viaţă sunt minime.

Autorităţile franceze au dat publicităţii lista pasagerilor aflaţi la bordul avionului dispărut în largul Oceanului Altantic. Aşa s-a aflat că la bord este şi o româncă.

Ulterior, autorităţile franceze au transmis părţii române datele de identificare ale româncei aflate în aeronava dispărută.

Marea majoritatea a celor 216 pasageri de la bordul aeronavei erau brazilieni si francezi.

La bordul aeronavei se aflau 80 de brazilieni, 73 de francezi, 18 cetăţeni germani, 9 italieni, 6 americani, 5 chinezi, 4 unguri, 2 spanioli, 2 britanici, 2 marocani şi 2 irlandezi.

Jorge Asuncao, purtătorul de cuvânt al companiei franceze, a mai precizat că la bordul avionului se mai aflau câte un cetăţean angolez, un argentinian, un belgian, un islandez, un norvegian, un român, un rus, un slovac, un suedez, un cetăţean turc, un filipinez şi un elveţian.

Conducerea companiei a pus la dispoziţia celor care pot da informaţii despre starea avionului un număr verde la care ei pot apela, din orice ţară. Numărul este 00.33.1.57.02.10.55 şi poate fi apelat din afara Franţei.

Franţa a trimis mai multe avioane de salvare şi a cerut ajutorul Statelor Unite pentru a încerca să găsească avionul cu ajutorul sateliţilor.

Preşedintele a anunţat că autorităţile vor încerca să recurepeze cât mai mult din epava avionului pentru a stabili cu exactitate cauzele tragediei. Autorităţile sunt pesimite însă. Balizele de alertă ale avionului, care se declanşează automat în cazul unui accident, nu au emis niciun semnal. Potrivit specialiştilor, acest lucru tinde să confirme ipoteza potrivit căreia catastrofa a avut loc foarte rapid.

Turnul de control nu a mai primit niciun semnal de la avionul Airbus A330 de la ora 9.00, ora României. Cu câteva ore înainte de pierderea semnalului radar, avionul a transmis un mesaj automat, în momentul când la bord s-a produs o pană electrică.

Potrivit autorităţilor aeronautice braziliene, avionul era la aproape 565 de kilometri de litoralul brazilian exact în momentul ultimului contact radio.

Autorităţile au început să ia în calcul ipotezele cele mai pesimiste din momentul în care avionul nu a aterizat pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris la ora stabilită şi anume 12.10, ora României. Avionul, cu 228 de persoane la bord dintre care 216 pasageri şi 12 membri de echipaj la bord, efectua cursa Rio de Janeiro-Paris.

Familiile pasagerilor din aeronava dispărută au fost izolate pe aeroportul din Paris, pentru a nu fi deranjate de presă. Autorităţile franceze şi braziliene au luat deja măsurile care se impun în cazul unei catastrofe aviatice.

Personalităţi din mai multe domenii, printre pasagerii avionului dat dispărut

Directori ai companiei Michelin, personalităţi din domeniul siderurgic, artişti şi chiar aristocraţi se aflau pe lista de pasageri ai aeronavei Air France dispărute de pe radare.

Pe listă apar trei oficiali de rang înalt de la Michelin. Printre ei, preşedintele Michelin pentru America Latină, Luís Roberto Anastácio şi Antônio Gueiros, directorul de informatică al filialei de la Rio. Cei doi mergeau la Paris pentru o reuniune la sediul Michelin.

Un alt nume important este cel al lui Eirich Heine, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei ThyssenKrupp Steel Atlantic.

Printre pasageri se afla şi Pedro Luiz de Orleans, descendent al ultimului împărat al Braziliei, Dom Pedro al doilea.

Şi familia unui cunoscut chirurg plastic din Brazilia era în avion. Roberto Correa Chem era şeful clinicii de chirurgie plastică din oraşul Santa Casa. El călătorea împreună cu soţia şi fiica sa.

În avion era prezent şi primarul unui oraş din Italia, Gianni Zortéa.

Şi lumea muzicii a pierdut un reprezentant. Este vorba despre profesorul Silvio Barbato, fost dirijor al orchestrei simfonice din Rio de Janeiro.

Alături de ei se aflau alte zeci de cetăţeni din 32 de ţări.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: roman avion disparut Airbus
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close