Regina Maria era topită după Marea Neagră, motiv pentru care a ridicat un palat regal la Mamaia. Acesta a fost inaugurat pe data de 22 august 1927, în mijlocul unui parc de 1,5 hectare.
La parter sunt 16 camere, baie, bucătărie, garaj. La etaj sunt 12 camere, bufet, trei terase și opt băi.
Regele Ferdinand I a decedat în 1927, Regina Maria s-a simțit singură la Mamaia și a donat Palatul Principesei Elena, mama viitorului Rege Mihai I. În 1930, Carol al II-lea revine pe teritoriul României și o exilează în Italia pe Principesa Elena, devenind noul proprietar al Palatului de la Mamaia. Îl vinde în 1932 Ministerului Apărării Naționale, care îl transformă în sediul Flotilei de Hidroavioane. Cel de-al Doilea Război Mondial nu reușește să-l ucidă. E gazdă pentru nemți și pentru ruși.
După 1947, comuniștii l-au transformat în cârciumă de lux cu circuit închis, dar locul a fost păstrat intact.
În anii 2000 a fost cumpărat la preț de apartament de un grup de băieți deștepți. Terenul a fost scos la mezat pe nimic de primarul de atunci, Radu Mazăre. Locul a fost transformat în club, apoi în depozit de saltele ori șezlonguri.
Astăzi, însă, a ajuns o ruină. În camere în care odihnea cândva Regina Maria, dorm acum oamenii străzii. Proprietarii au vrut doar să scape de palat. Ministerul Culturii, singurul care putea face lumină, nu a vrut să audă.
Ministrul Culturii, Daniel Breaz- „Este un contract de vânzare-cumpărare din iunie 2003, prin care fosta vilă regală din Mamaia, înscrisă în lista monumentelor istorice, practic a fost cumpărată de două societăți comerciale. Practic Legea 422 din 2001, art. 4, alin. 4, a fost încălcată. Pentru aceste monumente istorice, statul are dreptul de preemțiune, adică în momentul în care se dorește vânzarea unui astfel de monument, prima dată trebuie înștiințat Ministerul Culturii și, dacă nu dorește achiziționarea de către statul român, atunci poate fi vândut la terți. În data de 17.08.2018, pe rolul Tribunalului din Constanța a fost înregistrat un dosar, obiectul căruia este constatarea nulității absolute a contractului de care am amintit.
E păcat ca astfel de monumente să se distrugă. Ministerul a depus pe 17 septembrie un dosar prin care cerem constatarea nulității absolute a contractului. Considerăm că legea a fost încălcată și a fost încheiat acest contract cu încălcarea dreptului de preemțiune a statului român. Termenul de judecată e fixat în 23 aprilie, peste 2 săptămâni. Să sperăm că vom avea câștig de cauză”.