Antena 3 CNN Actualitate Parchetul Militar a declinat dosarul protestelor. Dosarul „10 august”, trimis la DIICOT

Parchetul Militar a declinat dosarul protestelor. Dosarul „10 august”, trimis la DIICOT

Parchetul Militar a declinat dosarul protestelor. Dosarul „10 august”, trimis la DIICOT
01 Iul 2019   •   18:26

Parchetul Militar declină la DIICOT dosarul privind mitingul din data de 10 august. 

Ar fi vorba despre faptul că procurorii DIICOT au cerut acest dosar pentru a vedea dacă sunt elemente legate de siguranță națională. 

De fapt, procurorii militari s-au grăbit atunci când i-au pus sub acuzare pe șefii Jandarmeriei în dosarul violențelor de la protestul de pe 10 august. Acum au găsit și modalitatea prin care să se spele pe mâini de acest dosar, odată ce el ajunge la DIICOT. 

Procurorii au decis să ceară tot dosarul pentru a-l conecta la o plângere depusă de Jandarmeria Română, în care vorbea despre acuzații și infracțiuni împotriva ordinii constituționale. 

„Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018, din data de 28.06.2019, declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în vederea continuării cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul din data de 10 august 2018, desfășurat în Piața Victoriei din municipiul București, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care în ziua de 10 august 2018 au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională.

Competența D.I.I.C.O.T. este atrasă de dispozițiile  art. 412  din Codul penal cu referire la art 397 alin 2 din Codul penal, dispoziții care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale.

Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de C.pr. pen, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă pricipiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă ÎCCJ. 

 

×
Subiecte în articol: DIICOT
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close