Antena 3 CNN Actualitate Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este corect să spunem ”portul măștii sau purtarea măștii”?

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este corect să spunem ”portul măștii sau purtarea măștii”?

Ana Iorga a discutat în cadrul rubricii Pe Cuvânt, de luni, despre două subiecte primite pe Facebook. Este vorba despre cum este corect să spunem: ”portul măștii sau purtarea măștii” și ”TIR sau autocamion”.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este corect să spunem ”portul măștii sau purtarea măștii”?
de Laura Dinu    |    01 Feb 2021   •   14:50

Încă de la începutul pandemiei, foarte multe persoane spun "portul măștii este obligatoriu" în loc de ”purtarea măștii este obligatorie”.

Intuiția noastră că prima variantă nu este chiar adecvată este confirmată de DEX. Iată definițiile.

Port este un derivat regresiv de la "a purta". Portul se referă mai întâi la faptul de a purta sau a deține ceva, de exemplu: portul armelor. Port mai înseamnă apoi, conform DEX: conduită obișnuită, firească, normală. Portul este apoi îmbrăcămintea caracteristică a unui popor, a unei regiuni sau unei epoci. Sensul al treilea este destul de prezent în mintea noastră și probabil că din cauza asta ne miră sintagma: portul măștii. Pentru că nu e vreo ie, masca e un accesoriu de protecție, utilitar.

"Purtare" pare cuvântul cel mai potrivit. Conform DEX, purtarea înseamnă, printre altele, și întrebuințare. Sensul al 2-lea, folosire, întrebuințare este ce vrem să spunem, de fapt, când rostim: purtarea măștii, portul măștii. Deci purtare, acest infinitiv lung, e un termen potrivit în acest context. Portul să spunem că nu e o greseală de neiertat, doar că nu e o alegere adecvată aici.

Tir sau autocamion?

Probabil că asta a fost la început: o caracteristică a autovehiculului, care a ajuns să desemneze autovehiculul însusi. TIR este forma scurtă de la transport international de mărfuri. Dar a ajuns să însemne autocamion.

Această utilizare nu este greșită, aflăm asta din DEX. Tir a devenit și substantiv comun: este un autocamion de mare tonaj pentru transportul international de mărfuri. Deci cuvântul a intrat în dicționar și ca substantiv comun și se scrie așa, nu cu majuscule, așa că nu greșim spunând astfel. 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close