Antena 3 CNN Actualitate Cum spunem corect, învârte sau învârtește? Formele verbului ''a învârti''

Cum spunem corect, învârte sau învârtește? Formele verbului ''a învârti''

Avem două întrebări: 1. Cum spunem corect? "Învârte sau învârteste"? Care sunt formele corecte ale verbului a învârti. Sunt multe verbe cu astfel de variatii si e greu uneori sa stii care e norma fără să te uiți în dictionar: dacă sunt corecte ambele forme sau doar una dintre ele este corectă și atunci care? Mai sunt verbe similare: Cheltuie cheltuieşte, destăinuie destăinuieşte, inventă inventează, bănuie sau bănuieşte. Sunt în general verbe de conjugarea a IV-a şi de conjugarea I care au astfel de variaţii. Să vedem mai întâi verbul de la Florentina: a învârti.

Cum spunem corect, învârte sau învârtește? Formele verbului ''a învârti''
de Iulia Gorgorin    |    14 Oct 2020   •   20:50

''A învârti este un verb de conjugarea a patra. Formele cu ESC la persoana I sunt forme de prezent slab, cele fără ESC sunt considerate de prezent tare.

În cazul acestui verb, ambele forme sunt corecte.

Să vedem acum şi alte verbe care au acelasi comportament, adică două forme corecte potrivit normei.

Și pentru aceasta serie, avem 2 forme corecte: biciuie biciuieşte, biruie biruieşte, cheltuie cheltuieşte, chinuie chinuieşte.

Şi mai sunt verbe de conjugarea a patra cu 2 forme corecte: cotrobăie cotrobăieşte, destăinuie destăinuieşte, huiduie huiduieşte, străduieşte străduie.

Ordinea în care dictionarul da formele variază, adică uneori forma de prezent tare este prima recomandată, alteori forma de prezent slab, important e să reţinem că sunt ambele corecte.

Verbele din următoarea serie au o singura forma corectă recomandată de dicţionar.

E corect doar bănuieşte, nu şi bănuie. Chiar dacă în uz întâlnim două forme pentru aceste verbe, doar cea notată de noi este recomandată de dicţionar.

Uneori, uzul nu confirmă recomandările din dicţionar. Şi asta înseamnă că aceste variaţii sunt de fapt destul de fluide şi e posibil ca ediţiile viitoare ale DOOM să ţină cont şi de preferinţele vorbitorilor. De asta cel mai bine este să consultăm dicţionarul când ezităm asupra unei forme, ca să ne asiguram că facem alegerea corectă. 

Cam atât despre învârte si învârteste. Aţi văzut că nu e singurul verb cu probleme, sunt multe de conjugarea a 4-a care ne fac să mergem direct la dicţionar ca să ne asigurăm că nu greşim'', a explicat Ana Iorga.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close