Fie că e vorba de whatsapp, de messenger sau de alte asemenea metode de comunicare, regulile gramaticale stricte sunt, de regulă, abandonate în favoarea rapidităţii pentru că, în secolul informaţiei, viteza tinde să conteze mai mult decât în ceea ce părinţii sau bunicii noştrii obişnuiau să numească "secolul vitezei". Adică secolul 20, în care ei erau tineri şi nu scriau mesaje pe telefon, pentru că nu aveau această posibilitate.
Să luăm cazul unui mesaj banal, scris într-un stil colocvial, pentru cineva cunoscut şi/sau apropiat:
"Te-aştept în faţă. Ţi-am luat cafea. Ce-ţi mai iau? Pup!"
Prima regulă la care renunţăm: scrierea cu diacritice
Primele sacrificate pe altarul rapidităţii sunt diacriticele. Astfel, mesajul devine
"Te-astept in fata. Ti-am luat cafea. Ce-ti mai iau? Pup!"
În relaţia cu cei din anturaj, lipsa diacriticelor nu e, neapărat, o mare problemă chiar dacă - trebuie să recunoaştem - fonetica originală este alterată. Semantica originală are însă şanse mari să se păstreze. E preferabil, totuşi, să ne abţinem de la neglijarea diacriticelor atunci când comunicăm prima oară cu alte persoane, mai ales dacă sunt persoane din mediul profesional.
Cratimele, locul 2 în topul regulilor încălcate
Următoarele ignorate pentru a câştiga câteva fracţiuni de secundă la reply sunt cratimele. Astfel, mesajul nostru se transformă în:
"Te astept in fata. Ti am luat cafea. Ce ti mai iau? Pup!"
N-arată prea bine, nu? Mesajul este încă inteligibil. Atenţie, însă: persistenţa într-un astfel de stil de scriere poate duce la obiceiuri dăunătoare care ne pot predispune la gafe în comunicări oficiale atunci când ne aşteptăm mai puţin.
Lipsa semnelor de punctuaţie, reţeta sigură pentru o peltea perfectă
Dacă tot ce contează e să bombardăm în cadenţă rapidă interlocutorul cu mesaje şi să reacţionăm la fel de rapid, se ajunge, în mod previzibil, la suprimarea semnelor de punctuaţie şi, eventual, şi la capitalizarea literelor la început de propoziţie sau frază. Şi astfel, avem forma următoare a mesajului iniţial:
"Te astept in fata ti am luat cafea ce ti mai iau pup"
Să recunoaştem, e nevoie de un anumit efort de imaginaţie pentru a completa cu puterea minţii semnele lipsă care fac mesajul inteligibil. Altfel, mesajul riscă să rămână o peltea perfectă, de care ar fi preferabil să nu facem uz prea des. Preferabil, niciodată.