Antena 3 CNN Actualitate Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum se redactează corect începutul unui e-mail

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum se redactează corect începutul unui e-mail

Lecția de astăzi vizează modul în care se redactează corect un e-mail în prima parte a lui, adică adresarea de la început si primul paragraf.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum se redactează corect începutul unui e-mail
de Georgiana Adam    |    06 Ian 2021   •   15:15

Dacă vreau să spun: "Bună ziua, Găsiti atasat in acest e-mail documentul X" - după formula de salut, dacă pun virgulă, voi începe paragraful următor cu literă mare sau cu literă mică după virgulă?

Să vedem cele două situatii.

Care e asadar varianta corectă? Avem aici ambele versiuni. "Bună ziua, atasat găsiti documentul cutare", cu literă mică primul paragraf. Si "Bună ziua, Atasat găsiti documentul cutare", cu literă mare după formula de salut.

Trebuie început cu literă mare în paragraful următor doar dacă punem semnul exclamării după formula de salut? - a fost întrebarea unei telespectatoare.

Nu neapărat, desi ca regulă generală: după punct, semnul întrebării sau semnul exclamării, scriem cu literă mare. Dar aici este o situatie specială, formula de salut dintr-o scrisoare, dintr-un mesaj, SMS sau e-mail se comportă similar adresării directe, după care scriem cu literă mare, chiar dacă înainte e virgulă.

"Draga mea, Am primit documentele de la tine." Sau: "Dragilor, Vă scriem cu întârziere".

După formula de adresare, în scrisori, primul paragraf începe cu literă mare, în general. După acelasi model, ar trebui să procedăm si in cazul salutului adresat în scris. Asadar, ca să răspund punctual, după formula de salut cu care începem mailul, vom începe următorul paragraf cu literă mare, chiar dacă după salut este virgulă, deci nu doar după semnul exclamarii. Este mai curând o conventie in scrisori, pentru că după virgulă nu scriem în general cu literă mare.

Scriem deci primul paragraf al mailului cu literă mare, după formula de salut sau de adresare. Sigur că această regulă nu este însă una de la care nu ne putem abate. Ganditi-vă că acum stilul in e-mailuri este destul de relaxat. Dacă nu vorbim despre mailuri oficiale, mesajele pot sa nu respecte intru totul aceste reguli.

Dar daca vrem sa avem un stil elegant si ingrijit, respectam in e-mail aceleasi principii din scrisoarea clasică. Formulă adecvată de adresare, Paragrafe separate pentru idei diferite, formulă potrivită de încheiere, grafie corectă si punctuatia adecvată.

×
Subiecte în articol: Pe cuvânt, cu Ana Iorga e-mail
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close