Antena 3 CNN Actualitate Penitenciarul Jilava: Generalul Stănculescu va vorbi despre Revoluţia din 1989

Penitenciarul Jilava: Generalul Stănculescu va vorbi despre Revoluţia din 1989

Penitenciarul Jilava: Generalul Stănculescu va vorbi despre Revoluţia din 1989
Sursa foto: Generalul Stanculescu vorbeste despre revolutia din 1989
19 Mar 2009   •   16:22
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // In cadrul unui festival de film documentar internaţional, care abordează drepturile omului şi care are loc la Bucureşti, generalul Victor Athanasie Stănculescu, condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicarea în revoluţia din decembrie 1989 de la Timişoara, va vorbi despre ce s-a întâmplat în urmă cu aproape 20 de ani, chiar în Penitenciarul Bucureşti-Jilava, unde se află închis. Luni, 23 martie, oamenii de rând, împreună cu deţinuţii, vor putea vedea unul dintre documentare în penitenciarul Jilava şi trebuie să se înscrie pe o listă, pentru a avea acces acolo. Proiecţia filmului va fi urmată de o dezbatere, la care va lua parte şi Stănculescu, iar apoi publicul larg va putea să viziteze clădirea în care a fost închis acum 50 de ani mareşalul Ion Antonescu şi care se află la distanţă de un gard de celula lui Stănculescu.

?Videogramele unei revoluţii?, o producţie nemţească din cele 35 de documentare ale Festivalului de film documentar ?One World Romania?, organizat de Centrul Ceh. Un film despre relaţia dintre puterea politică şi presă în Europa, la sfârşitul Războiului Rece. "Videogramele unei revoluţii" constituie o cronică a revoluţiei din 1989 din România, inclusiv a căderii, a tentativei de fugă şi a execuţiei în ziua de Crăciun a preşedintelui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale, Elena. Documentarul constă în secvenţe filmate găsite, asamblate şi interconectate pentru a dezvălui gradual cursul istoriei pe parcursul celor zece ani de revoltă populară. Acesta este documentarul axat pe drepturile omului şi care va fi proiectat lunea viitoare, la orele 13, în Penitenciarul Jilava.

"Iniţial am dorit ca acest film să ruleze doar pentru deţinuţi, să le oferim nişte poveşti de viată, pentru că am fost reticenţi în a aduce public din afară, având în vedere mediul de detenţie. Dar pentru că cei din conducerea penitenciarelor au fost deschişi, am hotărât să proiectăm câte un documentar în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti Rahova şi Penitenciarul Bucureşti-Jilava. La finalul proiecţiei, publicul şi cu deţinuţii vor lua parte la o dezbatere între regizorul filmului şi generalul Stănculescu, despre revoluţia din 1989", detaliază pentru Antena3.ro Ana Blidaru, responsabila cu mass-media din cadrul Centrului Ceh.

Astfel, săptămâna viitoare, 40 de deţinuţi şi 40 de cetăţeni vor împărţi sala de vizionare a filmului documentar, deşi vor fi despărţiţi de un rând de scaune şi li se va asigura paza.

"Publicul din afară vine în baza unei liste de care cei de la Centrul Ceh se ocupă. Generalul Stănculescu va fi adus la dezbatere din spitalul Penitenciarului Jilava, clădire separată de cea a penitenciarului propriu-zis, unde este încarcerat. După dezbatere, publicul va fi condus să viziteze Fortul nr.13, clădire dezafectată acum, care asigura paza Bucureştiului în anii 1850 şi în care erau închişi deţinuţii politici şi cei condamnaţi pe viaţă", povesteşte pentru Antena3.ro Cristian Micu, ofiţer la Biroul de Presă al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Vizita la fosta celulă a lui Ion Antonescu

Astfel, după discuţia în care generalul Stănculescu va vorbi despre ce s-a întâmplat în revoluţia din 1989, publicul va putea vizita clădirea, care este acum transformată în magazie şi unde erau închişi în condiţii mizere, într-un spaţiu de patru metri pătraţi pe patru metri pătraţi, aproape 30 de deţinuţi şi care dormeau pe o parte pe un fel de blană.

"Acest fort făcea parte din cele 20 de forturi care asigurau paza Bucureştiului la vremea respectivă şi care este dezafectată din 1975, pentru că încălca drepturile omului şi astfel a fost transformată, mai târziu, în spaţiu pentru magazii", mai spune Micu pentru Antena3.ro.

Tot el adaugă că respectiva clădire pe care o vor putea vizita cei prezenţi la documentar a fost folosită pentru încarcerarea în 1907 a 200 de ţărani din judeţul Ilfov, care au luptat pentru drepturile lor în timpul răscoalei.

Acceptarea încălcării drepturilor omului, timp de 5 zile

"One World Romania" este un festival de film documentare dedicat drepturilor omului şi care a apărut în România anul trecut. La origini, One World este un festival care s-a născut la Praga, în Cehia şi care propune filme documentare din toată lumea, chiar şi din România, despre probleme de încălcare a drepturilor omului.

Anul acesta, cea de-a doua ediţie a festivalului din România cuprinde 35 de filme documentare din 20 de ţări, respectiv din Germania, Austria, Elveţia sau Israel şi este împărţit, ca şi anul trecut, în mai multe secţiuni.

Una dintre ele, "După douăzeci de ani", abordează, memoria şi identitatea, individuale sau colective, pe care în ultimele două decenii au probat o Europă Centrală şi de Est cuprinsă de frenezie memorială. Evenimente şi contexte ale trecutului recent reexaminate din punctul de vedere al constiinţei istorice. O alta, "Filmul ca tratement", are în vizor avalanşa de sisteme de represiune, de metode de degradare a fiinţei umane şi imagini intolerabile ale violenţei şi suferinţei umane. "Prezentul la control" adună filme despre prezentul într-o formă memorabilă care se concentrează asupra nuanţelor, a umbrelor şi a urmelor subtile ale evenimentului sau contextului, fără a încerca să ataşeze realului sensurile sale personale. "Trecutul imperfect" face referire la o sculptură propriu-zisă, în care trebuie să ghiceşti contururile interiorului gol şi întunecat şi totuşi seducător, dar singura opţiune posibilă este aceea de a îl recompune din memorie, printr-o "sculptură mentală". Secţiunea "La graniţă" arată pe de o parte o lume mobilă, frontierele permeabile, identităţile articulate independent de geografie, subiectivităţile definite de mai multe zone de apartenenţă. Pe de altă parte, azilanţi de la frontierele Europei şi noile forme de separare e unei părţi a lumii de celalaltă parte : frontiera, ca metaforă persistentă a lumii contemporane.

Cele aproape 40 de documentare vor rula între 18 şi 23 martie, în cinci locuri din Capitală: Centrul Ceh, Eurocinema Tinerimea Română, Cinema Eforie, Penitenciarele Rahova şi Jilava şi Cinema Union. Festivalul ?One World Romania? este însoţit de dezbateri după vizionarea fiecărui film, cu invitaţi şi regizori.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: penitenciar revolutie Jilava paula safta
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close