Antena 3 CNN Actualitate Puțini români știu asta: dacă ești deja la pensie, nu mai poți plăti pentru completarea stagiului de cotizare

Puțini români știu asta: dacă ești deja la pensie, nu mai poți plăti pentru completarea stagiului de cotizare

Românii care ies la pensie trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care și stagiul de cotizare, dar când o persoană se află la pensie înseamnă că deja a îndeplinit condiția amintită, așadar nu mai poate să contribuie pentru completarea stagiului.

Puțini români știu asta: dacă ești deja la pensie, nu mai poți plăti pentru completarea stagiului de cotizare
Sursa foto: pixabay.com
de Gabriel Dano    |    24 Aug 2021   •   17:04

Legislația actuală nu le permite celor care au venituri numai din pensie să mai contribuie suplimentar pentru creșterea ulterioară a valorii acesteia. Însă le permite românilor care doresc să cumuleze pensia cu venituri provenite din alte surse.

În această situație, automat, se rețin, pe lângă alte taxe, și contribuțiile la sistemul public de pensii. Și chiar dacă ar fi fost posibilă cotizația în plus pentru cei pensionați, ce nu au alte câștiguri, nu i-ar avantaja, întrucât creșterea pensiei prin recalculare o să fie una mică, potrivit Avocatnet.

Vârsta și stagiul complet de pensionare sunt condiții care trebuie îndeplinite ca să ieși la pensie pentru limită de vârstă. Deoarece un pensionar îndeplinește deja aceste condiții, acesta nu mai poate să contribuie pentru a-și completa stagiul de cotizare.

În ce privește majorarea veniturilor din pensie, există două situații și anume de persoane care sunt deja la pensie și pentru care aceasta este singura sursă de venit, dar și de persoane care sunt la pensie, însă au și alte surse de venituri.

Conform Legii nr. 263/2010, este permisă cumularea cu pensia pentru limită de vârstă a veniturilor obținute atât din activități dependente, cât și din activități independente, indiferent de cât de mari sunt aceste venituri. Veniturile în plus pe care le permite legea sunt limitate însă în cazul celorlate tipuri de pensii, precum pensia anticipată, anticipată parțială, de invaliditate sau de urmaș.

Pensionarii care obțin venituri suplimentare, în condițiile prevăzute de lege, plătesc, pe lânga celelalte taxe, și contribuția la sistemul public de pensii, iar pentru pensionarii ce nu au alte venituri, legea are această posibilitate.

Preşedintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a declarat că instituția se luptă să elimine inechităţile existente la nivelul pensiilor. Potrivit acestuia, în urma evaluărilor şi recalculărilor vor exista pensii care vor creşte.

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close