Antena 3 CNN Actualitate Peste 1,2 milioane de români suferă de boli rare. NU avem centre specializate pentru stabilirea diagnosticului

Peste 1,2 milioane de români suferă de boli rare. NU avem centre specializate pentru stabilirea diagnosticului

Peste 1,2 milioane de români suferă de boli rare. NU avem centre specializate pentru stabilirea diagnosticului
de S.T.    |    19 Feb 2014   •   18:26

Aproximativ 1,2 milioane de români au boli rare, iar capacitatea de diagnosticare a acestora este foarte redusă, a declarat, miercuri, preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală şi vicepreşedinte al Alianţei Naţionale de Boli Rare din România, Maria Puiu.

"Aproximativ 1.250.000 de români au boli rare. La nivel mondial numărul persoanelor cu boli rare reprezintă cam 6-8% din totalul populaţiei", a declarat Maria Puiu, scrie Mediafax.

Potrivit medicului, în România există un număr mult prea mic de geneticieni.

"Avem mult mai puţini medici geneticieni decât ne-ar trebui. Am mai avea nevoie de încă 42 de geneticieni", a adăugat Maria Puiu.

O altă problemă vizează lipsa unor centre specializate pentru stabilirea diagnosticului

"Până la constituirea acestor centre capacitatea de diagnosticare a bolilor rare este foarte redusă. Odată constituite aceste centre, reţeaua europeană de profil ne poate susţine. Intrăm în comunitatea europeană a bolilor rare cu adevărat", a continuat preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală.

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close