Antena 3 CNN Actualitate Un polițist din Sibiu dezvăluie rețeaua corupției din Poliția Română. A fost acuzat de faptele pe care le-a scos la iveală

Un polițist din Sibiu dezvăluie rețeaua corupției din Poliția Română. A fost acuzat de faptele pe care le-a scos la iveală

O convorbire telefonică dintre un ofițer DGPI București și un agent de la Rutieră din Sibiu dezvăluie o situaţie revoltătoare din cadrul instituţiei.

Un polițist din Sibiu dezvăluie rețeaua corupției din Poliția Română. A fost acuzat de faptele pe care le-a scos la iveală
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Feb 2022   •   09:21

Agentul vorbeşte despre corupţie şi şpăgi, însă unele informaţii nu ar fi ajuns complete la urechile procurorului de caz. Mai mult, agentul care a furnizat informaţii ofiţerilor Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a ajuns sa fie pus sub acuzare de săvârșirea acestor fapte, mai spune poliţistul care a postat înregistrarea.

Discuția a avut loc în luna aprilie, cu o lună înainte de descinderile DGA Sibiu, care au avut loc în luna mai 2021, la Biroul Drumuri Nationale Sibiu, când au fost puși sub acuzare toți cei 25 de agenți de poliție, după ce ar fi cerut mită șoferilor pentru a-i scuti de sancțiuni.

Convorbirea telefonică dintre un ofițer DGPI București și un agent din cadrul Serviciului Rutier-Biroul Drumuri Nationale Sibiu:

Polițist rutieră: Atâta timp cât o să colaborezi cu procurorul de caz, probabil că o să te cheme. A apreciat foarte mult faptul că ne-ai dat o mână de ajutor.

Ofițer DGPI: Dacă nu veneam la voi, ăștia mă lichidau. Îi deranje, am intrat în bârlogul lor și nu trebuia să intru.

Te rog să te uiți pe tot ce mai ai acolo să dai mai departe. Speța cu Rădulescu și Panțîr, va trebui audiat omul din Vaslui.  Știu că suma de 600 de lei a fost dată șpagă. Ai văzut cum îi chema la mașină.

Nu o să apară pe registrul radar din ziua aia și omul daca e audiat de cine trebuie și îi spuneți chestia asta o să recunoască.

Nu mai suportam să stau în mediul ăsta infracțional. Uitați-vă ce mașini, conexiuni și case. O să dispar din birou pentru că nu sunt înghițit. Tot ce o să fiu întrebat o să fiu onest.

Polițist rutieră: Ce discutăm și ce am discutat vreau să rămână între noi. Dacă mai apare ceva de interes dă-mi un telefon. Dacă spui adevărul,  dacă ești fairplay, eu zic că o să fie bine.

Ofițer DGPI: Normal că o să spun adevărul, nu pot să mint. Calitatea mea rămâne protejată?

Polițist rutieră: Da

Agentul de Poliție Marian Răduinea a povestit întreg episodul:

„Pentru că sunt prieteni si își construiesc case alăturat, procurorul de caz și seful Politiei Sibiu au hotărât să ducă dosarul penal spre agenții de poliție, încercând să arate public imaginea falsă că el nu face parte din această situatie.

Procurorul Dancu s-a abținut inițial de la instrumentare pentru că era rudă cu unul dintre polițisti, dosarul a fost "pasat" la un alt procuror celebru, David Deca, fost sef DNA Brasov si cel care a instrumentat defectuos dosarul avocatului Robert Rosu, pentru care se fac cercetari de catre Inspectia Judiciară.

Acesta a clasat faptele politistului care era rudă cu colegul său, deși una dintre fapte ar fi fost chiar luarea de mită de la un investigator DGA acoperit, considerand ca "politistul a fost provocat să ia mită", apoi i-a dat înapoi dosarul spre solutionare. Sesizarea inițială privea incă un dosar penal în care erau implicati agenti din cadrul Biroului Rutier Sibiu, care este și acum în lucru la același procuror, Deca David, fiind tergiversat intenționat, sursele mele spun că la "rugamintea" sefului IPJ, care incearcă să protejeze un politist implicat. Acesta este modul în care se încearcă ascunderea mizeriei din cadrul IPJ-ului pe care îl conduce.

Ofiterii DGPI Bucuresti au folosit drept sursă de informații un agent de poliție care aducea la cunostință faptele penale ale politistilor, iar acestea ar fi trebuit sa ajunga la procurorul de caz. Culmea, acestea nu au mai ajuns in totalitate, au ajuns trunchiat sau deloc, iar acum procurorul refuză audierea ofiterilor de informatii, care invoca secretul de stat pentru a nu fi audiati și nu mai recunosc colaborarea cu polițistul.

Agentul a ajuns sa fie acuzat ca "a jucat la două capete și i se reproșează că nu a venit el direct la procuror"! Care procuror?! De unde să știe cine e acel procuror si cum se lucrează în dosar?! Iată cum un agent care a avut intenția de a participa la dovedirea faptelor de coruptie a ajuns sa fie chiar el pus sub acuzare de savarsirea acestor fapte, doar pentru ca așa dorește procurorul.”, a scris Marian Răduinea pe Facebook.

Vicepreşedintele Sincicatului Europol, Ioan Cănărău, confirmă că situaţia este la fel de gravă în mai multe Inspectorate de Poliţie din ţară, iar poliştii vor alege să nu mai aducă la cunoştinţă astfel de fapte de teama de a nu fi scoşi din sistem.

„Și domnul ministru Bode a recunoscut că există un putregai în Poliția Română, noi spunem de foarte mult timp că ar exista și o mafie în acest sistem, dar nu am fost crezuți.

Cei din DGPI sunt obligați să protejeze acești polițiști, ați văzut câtă protecție i s-a asigurat, că a fost nevoit să posteze aceste lucruri și să spună opiniei publice ce se întâmplă în IPJ Sibiu.

Ar trebui ca procurorii să se sesizeze din oficiu în legătură cu aceste postări. Polițistul poate să facă multe, poate să facă plângere, dar să știți că dacă ești singur într-un sistem ca al nostru ai mult de suferit. Probabil va fi ajutat.”, a spus Ioan Cănărău.

 

×
Subiecte în articol: politist coruptie
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close