Antena 3 CNN Actualitate Pomenile electorale costă două miliarde euro ce vor fi acoperiţi din creşterea taxelor în 2009

Pomenile electorale costă două miliarde euro ce vor fi acoperiţi din creşterea taxelor în 2009

Pomenile electorale costă două miliarde euro ce vor fi acoperiţi din creşterea taxelor în 2009
16 Oct 2008   •   04:44

Hotărârile adoptate ieri la nivelul puterii vor costa două miliarde de euro pe ani, ceea ce reprezintă 1,35% din PIB. Premierul avertizează că România va intra în criză, iar pentru a acoperi aceste cheltuieli, se vor majora taxele şi vor creşte preţurile.
Cadourile făcute de Parlament şi consfinţite ieri de Curtea Constituţională, adică legea care măreşte salariile profesorilor cu 50%, cea a majorării pensiilor şi legea pentru indmenizaţia mamelor ar însemna o cheltuială de circa două miliarde de euro pe an.
Indemnizaţiile pentru mamele cu nou-născuţi care vor fi plătite de stat înseamnă aproximativ 47 de milioane de euro în 2009. Teoretic, aceasta se dublează în 2010, pentru că mamele nou-născuţilor primesc indemnizaţia timp de 2 ani. Suma este calculată pe baza numărului de nou-născuţi din 2007, de 214.000, şi a salariului mediu net care, în cazul femeilor, a fost, în 2007, de 981 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Potrivit calculelor Ministerului Finanţelor, cheltuiala suplimentară din buget cu salariile mărite ale profesorilor ar fi de 1,15 miliarde de euro anul viitor.
Majorarea plafonului pensiilor pentru grupele I şi a II-a va costa anul viitor 750 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât era prevăzut pentru bugetul pe 2009.
Înainte de aceste hotărâri ale Parlamentului, Finanţele estimau, pentru 2009, o cheltuială bugetară de peste 42% din PIB, în condiţiile unei creşteri economice de 6,5%. Produsul Intern Brut va atinge, cel mai probabil, 144 de miliarde de euro, la cursul actual. Astfel, ?dările? făcute numai ieri de Parlament ar însemna 1,35% din PIB.
Premierul Tăriceanu apreciază că România va intra în criză, în urma deciziei Curţii Constituţionale. ?Cu o astfel de măsură vă garantez că nu vom face decât să plonjăm cu capul înainte într-o criză majoră care va distruge toate eforturile şi performanţele înregistrate de economie în ultimii nouă ani. De aceea, mă simt obligat să spun că voi considera cu toată responsabilitatea aceste măsuri decise de Parlament şi nu voi lua în calcul decât ceea ce este în folosul economiei României şi al cetăţenilor, chiar dacă o astfel de atitudine este din punct de vedere politic penalizantă, pentru că probabil vor fi categorii profesionale, precum cei din educaţie, care vor considera că la proximele alegeri trebuie să penalizeze Guvernul şi partidul meu pentru o astfel de decizie. Interesul României este ca astfel de decizii să nu fie puse în practică, pentru că nu răspund interesului general şi vor crea o senzaţie de bunăstare pentru 1-2 luni, urmată de creşterea galopantă a inflaţiei şi de criză economică. Suntem în cursul unei proceduri şi va trebui să aşteptăm să vedem dacă legea va fi promulgată. Fiecare este capabil în acest moment să facă tot felul de speculaţii şi să îi treacă prin cap câte o idee, ca să nu o calific altfel?, a spus premierul Tăriceanu, citat de ?Cotidianul?.
De altfel, creşterea salariilor profesorilor va duce la o avalanşă de solicitări salariale din partea celorlalte sectoare, inclusiv cel privat, cu efecte nefaste asupra economiei, iar singura resursă viabilă pe care o poate folosi Guvernul ar fi majorarea taxelor şi impozitelor, afirmă analiştii economici.
Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close