Antena 3 CNN Actualitate Ponta: Presa trebuie să fie liberă. Băsescu a greşit în cazul articolului 276 din Codul Penal

Ponta: Presa trebuie să fie liberă. Băsescu a greşit în cazul articolului 276 din Codul Penal

Ponta: Presa trebuie să fie liberă. Băsescu a greşit în cazul articolului 276 din Codul Penal
de S.T.    |    18 Mar 2014   •   21:45

Preşedintele Traian Băsescu a greşit atunci când a retrimis în Parlament articolul 276 din Codul Penal, pentru că oamenii politici au obligaţia de a nu comenta niciodată deciziile justiţiei, dar presa trebuie să fie liberă, a declarat premierul Victor Ponta, aflat la Tirana.

"Cred că Parlamentul a decis bine să nu incrimineze ca infracţiune ceea ce se discută în presă şi sper ca această prevedere legală să fie votată de Parlament, să intre în vigoare, mai ales că mă gândesc că apar tot felul de situaţii pe care nimeni nu şi le doreşte. Ieri, justiţia a pronunţat o anumită decizie (faptul că Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat - n.r.), Înalta Curte, care a fost extrem de criticată de presa tocmai a domnului Băsescu şi eu n-aş vrea ca asta să fie incriminat în mod penal, dimpotrivă. Cred că libertatea presei trebuie să funcţioneze şi când e criticată justiţia că nu m-a condamnat pe mine. Oamenii politici şi eu avem obligaţia de a nu comenta niciodată deciziile justiţiei şi am înţeles-o, dar presa trebuie să fie liberă, aşa încât cred că preşedintele a greşit când a retrimis proiectul legii la Parlament", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă cu omologul său albanez, Edi Rama.

La rândul său, premierul albanez a comentat şi el răspunsul dat de omologul său român: "Legile pe care le votaţi acum în România noi le-am votat de mult în Albania", a spus Rama, iar o parte din asistenţă a izbucnit în râs.

Preşedintele Băsescu a trimis o cerere de reexaminare Parlamentului în care solicită menţinerea infracţiunii de la articolul 276 din Codul Penal.

Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat "Presiuni asupra justiţiei", precizează: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".

.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta presa libertatea presei
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close