Antena 3 CNN Actualitate Portul Constanţa, pregătit pentru aderarea maritimă la Schengen. România devine un uriaș jucător economic

Portul Constanţa, pregătit pentru aderarea maritimă la Schengen. România devine un uriaș jucător economic

Se fac ultimele pregătiri în portul Constanţa pentru integrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen pe cale maritimă. Chiar dacă România mai are de aşteptat până la accederea în spaţiul de liberă circulaţie şi pe cale terestră, experţii spun că această aderare parţială aduce avantaje.

Portul Constanţa, pregătit pentru aderarea maritimă la Schengen. România devine un uriaș jucător economic
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Feb 2024   •   11:26

România va putea transporta mai ușor în zona Schengen produse de maximă necesitate folosind transportul aerian. Vorbim aici de medicamente, transport în regim de urgență, echipamente tehnice sensibile sau transport logistic cu componentă civil-militară.

De departe însă, cele mai multe avantaje vin dacă vorbim despre transportul pe cale maritimă.

Practic, nu vor mai exista timpi de aşteptare pentru controale iar marfa va ajunge la destinaţie mult mai rapid.

Specialiştii spun că este încă nevoie de foarte multe investiţii în infrastructura portuară.

Cu toate acestea, Portul Constanţa a înregistrat anul trecut recorduri istorice, cu 22,5% mai multă marfă manipulată decât în 2022.

Preşedinta Comisiei Europene, convinsă că România şi Bulgaria vor deveni în curând membri deplini ai Schengen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este convinsă că România şi Bulgaria vor deveni în curând membri deplini ai spaţiului Schengen, transmite APA.

"Puteţi conta pe noi că vom întări şi mai mult graniţele şi vom convinge Austria că România şi Bulgaria merită să fie deplin în Schengen", a afirmat şefa Comisiei într-o conferinţă de presă după summitul UE de joi de la Bruxelles.

"Comisia Europeană este convinsă de mai mulţi ani că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru Schengen", a subliniat von der Leyen.

Citeşte şiNATO vrea să stabilească un nou ”Schengen militar” în UE, în cazul unui conflict cu Rusia | ”Acest lucru va face Europa mai puternică"

UE a întreprins în ultimele luni câteva proiecte cu finanţare europeană vizând consolidarea frontierelor în România şi Bulgaria, şi misiuni constatative pe teren, iar aceasta a convins Austria "să facă primii paşi pentru Schengen-ul aerian şi maritim".

Şefa Comisiei a mai precizat că în bugetul multianual majorat al UE convenit joi sunt prevăzute resurse suplimentare pentru întărirea frontierelor.

Statele UE au aprobat în decembrie desfiinţarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România în martie 2024.

Discuţiile referitoare la eliminarea controalelor la frontierele terestre continuă, subiectul urmând să se afle printre priorităţile agendei viitoarei reuniuni a miniştrilor de interne din UE la începutul lunii martie, adaugă APA.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close