Antena 3 CNN Actualitate Povestea Trenului Regal, care îl duce pe Regele Mihai pe ultimul drum. Același tren l-a dus în exil

Povestea Trenului Regal, care îl duce pe Regele Mihai pe ultimul drum. Același tren l-a dus în exil

Povestea Trenului Regal, care îl duce pe Regele Mihai pe ultimul drum. Același tren l-a dus în exil
Sursa foto: Foto: Facebook / Trenul Regal
de S.T.    |    16 Dec 2017   •   15:51

Povestea Trenului Regal a început în 1926, când Regele Ferdinand a comandat Uzinelor mecanice din Milano un tren cu compartimentare specială.

În primii ani de folosință a Trenului Regal, acesta i-a purtat pe Regina Maria, Regele Mihai, Regina Mamă Elena şi Regele Carol al II-lea.

Regele Mihai, alături de Regina Elena, a călătorit mult cu Trenul Regal în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Trenul este compus din cinci vagoane: sufrageria, în care au avut loc numeroase dineuri, la care au participat șefi de stat, vagonul Regelui și vagonul Reginei, care sunt două dormitoare, vagonul Invitaţilor şi vagonul Casei MS Regelui, adică a personalului. Trenul dispunea de o bucătărie proprie, iar încălzirea fiecărui vagon se făcea cu câte o sobă cu lemne.

După abdicare, trenul a fost folosit, o vreme, atât de Gheorghe Gheorghiu-Dej, cât și de Nicolae Ceaușescu. A fost lăsat, apoi, în paragină. De abia la sfârșitul anilor 1990 Trenul Regal a fost restaurat, iar o parte din lucrări au fost făcute la Uzina 16 Februarie din Cluj. Trenul Regal a fost folosit din nou de Familia Regală a României, din anul 2012, după o pauză de 64 de ani.

Trenul Regal a adus-o pe Regina Elena în ţară în anul 1940, când s-a întors din exil. Tot Trenul Regal este cel care i-a dus pe Regele Mihai și pe Regina-mamă Elena pe drumul exilului, în ianuarie 1948.

Trenul Regal este cel care îl duce pe Regele Mihai pe ultimul drum spre Curtea de Argeș, unde își va dormi somnul de veci.

×
Subiecte în articol: tren
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close