Antena 3 CNN Actualitate Premieră națională! Singurul spital din România care are robot de chirurgie craniană

Premieră națională! Singurul spital din România care are robot de chirurgie craniană

România ţine pasul cu tehnologia. Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iași are un robot de chirurgie craniană. Echipamentul va face intervenții dificil, este unic în România şi a costat peste 1,2 milioane de lei.

Premieră națională! Singurul spital din România care are robot de chirurgie craniană
Sursa foto: Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iași - Pagina Oficială/Facebook
de Georgiana Adam    |    10 Iul 2021   •   23:00

Spitalul Clinic de Urgență "Prof. N. Oblu" din Iași a introdus sâmbătă un nou sistem pentru îmbunătățirea preciziei în neurochirurgia complexă.

Este vorba despre Medtronic Stealth Autoguide, o platformă de chirurgie robotică craniană, concepută pentru adulți și pacienți pediatrici cu afecțiuni neurochirurgicale.

Investiția de 1.250.000 de lei a fost făcută de Consiliul Județean Iași.

"Sistemul include un robot care oferă poziționare stereotactică, ghidare a traiectoriei și un burghiu, care utilizează mișcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ținta chirurgicală. Neurochirurgii potutiliza, de asemenea, navigarea în timp real și feedback-ul vizual printr-o interfață de computer.

În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ținta chirurgicală potrivită, ci și cel mai sigur mod de a o atinge - navigând printr-o rețea complexă de celule, vase și rețele neuronale pentru a ajunge la un punct precis.

Robotul de chirurgie craniană (Stealth Autoguide) crește siguranță, scurtează durata de spitalizare și reduce complicațiile paciențiilor noștri. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar și într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie.

Creierul fiecăruia pacient este unic, cea mai bună traiectorie nu este întotdeauna dreaptă, la un unghi perpendicular. Poate fi o tangentă de 10, 15 sau 30 de grade, ceea ce face operația mai complexă.

Spitalul Clinic de Urgență “Prof. N. Oblu” din Iași este singurul spital din România care deține și utilizează în practică medicală cei mai performanți roboți existenți astăzi în lume.” a declarat Doctor în Neurochirurgie, Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Ținem pasul cu tehnologia - Robotul de chirurgie craniană “Spitalul Clinic de Urgență “Prof. N. Oblu” din Iași a...

Posted by Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iași - Pagina Oficială on Friday, 9 July 2021

 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close